balanç del 2021

Els positius per alcoholèmia augmenten un 13% el 2021

La policia va arrestar 425 persones l’any passat per donar positiu al volant, un 13,3% més que el 2020 i un 11% menys que el 2019

La gran majoria de detinguts han estat homes residents.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La policia va detenir l’any passat 425 conductors per donar positiu en un control d’alcoholèmia, segons el recull dels balanços que publica setmanalment el cos d’ordre. Es tracta d’una xifra d’arrestos un 13,3% superior a la de l’any passat, un exercici, el 2020, que va estar marcat per la pandèmia de coronavirus i pels mesos de confinament, que van limitar molt els moviments per la xarxa viària del Principat. El 2020 van ser 375 les persones detingudes per la policia per donar positiu després d’un accident, per controls rutinaris o per controls per haver comès alguna infracció del Codi de Circulació. La xifra d’arrestos del 2020 va ser un 21% inferior a la que es va registrar l’exercici anterior, el 2019.

El balanç de detencions de conductors per donar positiu per alcoholèmia en els controls fets par la policia l’any passat encara està lluny de les xifres prepandèmia. Tot i que al 2021 no hi va haver confinaments, sí que va ser un any marcat per les limitacions en els moviments transfronterers imposats pels països veïns. Cal recordar que França va prohibir l’entrada a les seves fronteres durant diverses setmanes i que a Catalunya es va decretar el confinament comarcal.

Així, les 425 detencions per conduir sota els efectes de l’alcohol dutes a terme per la policia l’any passat van ser un 11% inferiors a les que va realitzar el cos d’ordre l’exercici 2019. Aquell any la policia va arrestar 478 persones per donar positiu al volant.

Cal recordar que fins a l’esclat de la pandèmia de coronavirus el març del 2020, en els darrers anys el nombre de detinguts per donar positiu al volant creixia exercici rere exercici. Un augment que per la policia responia al major nombre de controls dut a terme pel cos d’ordre que no pas per un increment dels conductors infractors.

PERFIL DELS DETINGUTS

La gran majoria de les persones detingudes per la policia l’any passat per donar positiu al volant van ser homes. Concretament, dels 425 arrestos, 361 van ser d’homes i 64 de dones. Més àmplia és la majoria quan s’analitza si els detinguts són residents al Principat o no. Dels 425 arrestats, 372 vivien a Andorra en el moment de ser controlats i 53 no residien al Principat.

Respecte a les edats dels detinguts, la franja majoritària és la que va dels 18 als 30 anys. Del total d’arrestats, 187 estaven dins d’aquesta franja d’edat. Molt a prop els seguien les persones detingudes d’entre 31 i 50 anys. En concret van ser 178 les arrestades l’any passat per conduir sota els efectes de l’alcohol. Per últim, es van detenir ebris al volant 60 persones amb una edat superior als 50 anys.

Per ser detingut has de marcar a l’alcoholímetre una taxa de 0,8 grams d’alcohol per litre de sang (g/l) o superior. És a partir d’aquesta taxa que es considera el positiu al volant com un delicte penal. Si la taxa és inferior, el positiu per alcoholèmia està considerat com una infracció administrativa. Dels balanços setmanals de detencions de la policia de l’any passat se’n desprèn que 84 persones van ser arrestades per donar positiu al volant amb una taxa d’entre 0,8 i 1 g/l. Van ser 204, la majoria, les persones que van marcar una taxa d’alcoholèmia d’entre 1,01 i 1,5 g/l. Un total de 89 van ser detingudes després de marcar a l’alcoholímetre una taxa d’entre 1,51 i 2 g/l. Per últim van ser 42 les persones arrestades per la policia amb una taxa superior als 2 g/l.

Amb totes aquestes dades es podria elaborar el perfil del conductor que dona positiu al volant al Principat. Es tractaria d’un home d’una edat d’entre 18 i 30 anys. Una persona que seria resident a Andorra i que marcaria una taxa d’entre 1,01 i 1,5 g/l.

LA TAXA RÈCORD DE L'ANY PASSAT VA SER DE 3,39 GRAMS D'ALCOHOL PER LITRE DE SANG

L’any passat quatre persones van ser detingudes per la policia per donar positiu en el control d’alcoholèmia amb una taxa superior als tres grams d’alcohol per litre de sang (g/l). Aquest nivell d’alcohol a la sang és considerat pels metges com a gairebé un coma etílic i el solen marcar persones amb problemes greus amb la beguda que tenen una tolerància molt més gran a l’alcohol del que és habitual. El rècord de l’any passat el va marcar un home de 50 anys resident al Principat que va ser detingut en un control rutinari a les 5 de la tarda del 29 de setembre. A l’alcoholímetre va marcar una taxa de 3,39 g/l. El 29 de maig va ser detingut un home resident de 39 anys amb una taxa de 3,28 g/l després de tenir un accident. Un home resident de 39 anys va ser arrestat el 4 de març amb una taxa de 3,26, i un home de 41 anys, també resident, va ser detingut el 3 de novembre amb 3,01 g/l.

tracking