Judici

La vista del cas BPA s'ajorna pel positiu d'un advocat

La represa del judici per la causa primera de BPA es posposa fins al 17 de gener

Un moment del judici per la causa primera de BPA.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), el cas Gao Ping, que s'havia de reprendre aquest matí ha quedat ajornat durant una setmana pel positiu d'un advocat. El Tribunal de Corts ha informat que la vista s'ha hagut d'ajornar perquè el lletrat contagiat de la covid és el que estava intervenint en la fase actual del procediment interrogant a la seva acusada, Isabel Sarmiento, i no es pot substituir per un altre advocat. La previsió és reiniciar el judici dilluns 17 de gener perquè ja haurà finalitzat el període de confinament de l'advocat afectat pel virus ara.

La vista ha havia estat afectada per suspensions provocades per les infeccions per coronavirus que hi va haver entre membres del tribunal, advocats i processats. La sala magna de la seu de la justícia continuarà el procediment amb la declaració de l’excap de blanqueig de l’entitat intervinguda el març del 2015 després de la nota de la FinCEN nord-americana, Isabel Sarmiento. Cal recordar que Sarmiento, que es defensa a si mateixa, va decidir no respondre les preguntes de les acusacions. Fa dies, però, que està responent qüestions relatives a la seva defensa, que li està fent un altre dels advocats d’alguns dels processats pel cas Gao Ping.

El coronavirus va provocar un primer ajornament de la vista el 21 de novembre. Estava previst, un cop passat el confinament d’un dels magistrats infectats per Covid-19, que la vista es reprengués el 5 de desembre. Aquell dia, però, es va tornar a ajornar el judici per nous positius de coronavirus entre els assistents a la sala. Atès que les festes de Nadal obligarien a tallar les declaracions pocs dies després d’un possible retorn a la sala, el Tribunal de Corts va decidir posposar la represa del judici de la causa primera de Banca Privada d’Andorra fins avui.

EL TC TANCA LA PORTA

Mentre s’esperava la represa del judici, una nova decisió del Tribunal Constitucional (TC) ha tancat la porta definitivament al recurs de disset processats en la causa primera de BPA que van demanar al Consell Superior de Justícia (CSJ) que obrís un expedient al fiscal general, Alfons Alberca, per no perseguir delictes. El passat 22 de novembre el Constitucional va decidir no admetre a tràmit el recurs d’empara dels processats contra la decisió del ple del Tribunal Superior de no obrir expedient a Alberca tal com havia fet abans el CSJ. Després d’aquesta decisió del Constitucional, els 17 processats en el cas Gao Ping van decidir presentar un recurs de súplica –la darrera acció que es pot fer davant dels tribunals andorrans– que tampoc ha estat admès a tràmit per l’alt tribunal.

En el recurs de súplica, els recurrents al·legaven, entre altres arguments, que el Tribunal Constitucional “ha tancat els ulls davant la postura arbitrària de la fiscalia i ha avalat i beneït el seu injustificat i exorbitant poder extra legem”.

Els processats van presentar el primer recurs per una presumpta vulneració del dret a no ser discriminat davant la llei, reconegut a l’article 6 de la Constitució, a l’article 14 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, en combinació amb l’article 6, i a l’article primer del Protocol número 12 d’aquest mateix Conveni, així com per la presumpta vulneració del principi d’igualtat en els propis termes de la jurisprudència d’aquest Tribunal.

tracking