Pandèmia mundial

Seixanta mestres de baixa a l'Escola andorrana

Vilarrubla manté que la borsa segueix tenint suficients interins per cobrir els professors que estiguin malalts

Cua per fer-se una prova diagnòstica del virus.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va detallar ahir que quan només feia dos dies que s’havia reprès el curs escolar hi havia entre cinquanta i seixanta professors de baixa als centres del sistema andorrà. Tanmateix, va assegurar que aquesta dada no posa en risc el funcionament de les escoles, ja que les borses d’interins encara disposen de candidats suficients per poder substituir els mestres que puguin agafar la baixa en els pròxims dies.

De fet, Vilarrubla va llançar un missatge de serenor, tot indicant que es tracta d’una situació que afecta un petit percentatge d’escoles, mentre que la gran majoria disposa de tot el personal docent treballant amb normalitat. A més, va emfasitzar que l’escurçament dels terminis d’aïllament i de les baixes laborals per covid-19 a set dies –una mesura que el ministeri de Salut va decretar per adaptar els protocols a les característiques de la variant òmicron– “ajudaran a cobrir més fàcilment les baixes”.

Pel que fa al retorn a les escoles, Vilarrubla va celebrar que dilluns passat els nens i nenes haguessin pogut posar els peus a les aules i retrobar-se amb els seus companys i professors de manera presencial, encara que fos amb mascareta i mantenint la distància social.

Un cop més, la titular de la cartera d’Educació va recordar els esforços del seu ministeri juntament amb el de Salut per disse­nyar uns protocols que garanteixin la seguretat a les aules. De fet, va apuntar que precisament aquests circuits que preveuen els cribratges escolars van permetre ahir realitzar 1.396 proves diagnòstiques que van detectar 54 alumnes positius. “Estem parlant d’un 3,5 per cent. No és gens menyspreable, però hem de veure la part positiva: això ha permès que aquests alumnes es puguin confinar i que puguem detectar al seu voltant si hi ha més gent contagiada.”

Aquests resultats van provocar que la darrera jornada deixés 10 aules sota vigilància activa. D’aquestes, només una classe de maternal de l’escola francesa d’Encamp va haver d’aïllar tots els seus alumnes, ja que en aquest nivell es confina la classe sencera quan es detecta un únic positiu. Les nou aules restants es trobaven sota vigilància parcial i pertanyien al col·legi Sant Ermengol, l’escola andorrana de Canillo, l’escola de primària francesa de la Massana, el Lycée i l’escola andorrana de segona ensenyança d’Andorra la Vella.

DEFENSA LA PRESENCIALITAT

L’alta transmissibilitat de l’òmicron, sumada a les festes de Nadal, ha creat un escenari delicat per al retorn a les escoles. Malgrat això, Vilarrubla es va mantenir ferma en la seva aposta per la presencialitat, argumentant que “el preu a pagar si es quedessin a casa no només és a nivell d’aprenentatge, sinó que quant a salut emocional és mot alt”. Preguntada sobre la possibilitat de retornar a les classes en línia va advertir que “tinc l’esperança, el convenciment i l’optimisme que podem mantenir aquest escenari de presencialitat”.

ELS CASOS ACTIUS DE COVID S'INCREMENTEN FINS ALS 5.342

La variant òmicron continua marcant el màxim d’afectats per la covid i fixa un nou rècord de 5.342 casos actius, que representen 215 més que dilluns, segons va informar ahir el Govern en un comunicat de premsa. El nombre d’afectats s’incrementa per la detecció de 559 positius nous des de dilluns que deixa en 28.542 els contagis des de l’inici de la pandèmia, el març del 2020. Salut ha registrat 344 altes que deixen un total de 23.059 recuperats del virus. La pressió hospitalària va baixar ahir a 26 pacients, quatre menys que dilluns, més la resident d’El Cedre que està ingressada a la planta covid del geriàtric de Santa Coloma. La millora més important es produeix a l’UCI, que té 12 infectats, dos menys que dilluns, i el nombre de pacients amb ventilació mecànica baixa d’onze a vuit. L’administració de terceres dosis de la vacuna contra la covid continua pujant de manera notable, amb 1.519 vaccins posats de la punxada de reforç del total de 1.605 que es van inocular al llarg de dilluns a la plaça de braus. El Govern registra 142.311 vacunes posades des del gener del 2021.

tracking