L'IPC es fixa en el 3,3% i el sou mínim en 1.157 euros mensuals
L’índex de preus al consum del 2021 també repercutirà en l’augment del salari dels funcionaris i en el preu dels lloguers
L’índex de preus al consum del 2021 s’ha tancat en un 3,3%, empès especialment per l’alça del sector del transport (8,3%), del vestit i el calçat (5,3%) i la restauració (3,3%). L’indicador es trasllada al salari mínim, que s’apujarà fins als 1.157,87 euros, que és pràcticament el que ja havia previst el Govern, que havia calculat una pujada del 3,2% per anar apropant-se a l’objectiu que esdevingui el 60% del salari mitjà. També implicarà la pujada del sou dels funcionaris i es traslladarà als contractes de lloguer, que es podran apujar fins a aquesta quantitat.
Es tracta d’una xifra superior a la que el Govern havia previst als comptes del 2022 i, per tant, el ministre de Finances va admetre que repercutirà en la previsió pressupostària, pel que fa a la nòmina dels treballadors públics però també per diferents contractes indexats amb l’IPC i que “faran apujar les despeses corrents”. No obstant això, el ministre va assenyalar que hi ha prou marge de maniobra per assumir un IPC que és més del doble del que s’havia calculat a l’estiu, quan es preveia de l’1,4%.
El titular de Finances va indicar que l’IPC està per sobre de l’indicador francès (2,8%) però molt per sota de l’espanyol, que ha tancat l’any amb un 6,7%. Jover va alertar que la inflació andorrana podria haver-se apropat molt més a l’espanyola si no fos perquè “tenim la sort de tenir el control de FEDA i una política d’estabilització de preus de l’electricitat”.