estadística
La desigualtat de gènere és de les més baixes a Andorra
L’índex avalua el desenvolupament humà analitzant el paper de la dona a la societat
El departament d’Estadística va fer públic ahir a través d’una nota de premsa que Andorra ocupa una de les primeres posicions dins del rànquing mundial pel fet de tenir una desigualtat de gènere considerablement baixa. El recull, que publica per primera vegada aquesta dada i ho fa amb indicadors del 2019, apuntava, concretament, que el Principat té un coeficient per l’índex de desigualtat de gènere (GII) de 0,016 punts. Unes xifres que situen el Principat en un grau de desigualtat inferior a d’altres països com, per exemple, França, que té un 0,049, Islàndia, que se situa en un 0,058, o Espanya, que es queda en un 0,7. De fet, el mateix text detallava que l’índex de desigualtat de gènere avalua el desenvolupament humà analitzant el paper de la dona en la societat i es tenen en compte valors com la salut reproductiva, la presència de la dona en càrrecs polítics i el percentatge de dones al món laboral. Les dades, doncs, indiquen que Andorra tenia el 2019 –l’any en què es va fer el càlcul i en què es basa la classificació– un 46,4% de dones al Consell General, un 71,5% de dones amb educació secundària o superior pel 73,3% dels homes, i la taxa d’activitat a partir dels 15 anys era del 66,4% entre les dones i del 73,5% entre les homes.
A nivell de paritat, el recull precisa que el Principat obté un indicador de 0,971 en la mesura d’índex de desenvolupament per gènere i es troba en el grup 2 del rànquing “amb un grau mitjà-alt de paritat entre les condicions de vida d’homes i dones”. En aquest cas, s’han avaluat aspectes com l’esperança de vida, els anys mitjans d’escolarització, els anys esperats d’escolarització i l’ingrés nacional brut per capita entre homes i dones. Així doncs, dades publicades ahir assoleixen una xifra d’ingressos de 65.278,14 dòlars per als homes i de 46.380,43 per a les dones. Andorra té un índex de desenvolupament humà (IDH) d’entre el 0,895 i el 0,915, que situa el país entre els estats amb el desenvolupament humà més alt. L’IDH s’obté a partir d’avaluar tres dimensions del desenvolupament humà: tenir una vida llarga i saludable, adquirir coneixements i gaudir d’un nivell de vida digne.
APUNTS
Un (gii) de 0,016 punts
Les xifres situen el Principat amb un grau de desigualtat inferior a França, que té 0,049 punts, i Espanya, que es queda amb un 0,7.
Dones al Consell
L’any 2019, quan es va fer el càlcul, hi havia un 46% de dones al Consell General i un 71,5% de dones amb educació secundària o superior.