avaluació de les agències de qualificació
Fitch i S&P fan una previsió positiva d'Andorra
Jover celebra que la qualificació suposa un aval a les polítiques impulsades
Les agències de qualificació Fitch Ratings i Standard & Poor’s van actualitzar ahir al vespre la seva nota d’Andorra. Ambdues mantenen la puntuació al Principat (BBB+ en el cas de Fitch i BBB/A-2 en el cas d’S&P) però milloren la perspectiva futura, que havien catalogat d’estable al juliol, en la darrera avaluació i que ara veuen positiva. Una avaluació que satisfà el Govern, que celebra que es reconegui la resiliència de les finances públiques andorranes i la recuperació econòmica postpandèmica. “Quan llegeixes els informes que publiquen ens validen les polítiques que desenvolupem, ja sigui la part sanitària com els ajuts econòmics com també la política financera de rigor pressupostari o de nivell d’endeutament. Ens sentim avalats”, va manifestar el titular de Finances, Eric Jover.
El ministre es va referir concretament a la millora en la perspectiva, tot destacant que fins ara havia penalitzat la incertesa relacionada amb la mobilitat exterior, i que malgrat “no estem exempts de tenir problemes per culpa d’òmicron el que veuen és que a final d’any amb pujades de casos actius hem aconseguit tenir nivells elevats d’obertura econòmica”.
En el cas concret de Fitch Ratings, l’agència preveu la recuperació del PIB i destaca la remuntada en l’arribada de turistes, posant en valor l’elevada taxa de vacunació, l’àmplia capacitat de l’UCI i les proves generalitzades, que considera que han ajudat a mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia durant el 2021. Fitch considera que atès que la forta afluència de visitants ha continuat durant l’hivern malgrat l’impacte encara destacat de la covid, l’economia hauria de ser resistent a òmicron tot i que dependrà de si s’imposen noves restriccions a la mobilitat.
Quant al percentatge d’endeutament respecte al PIB, malgrat que la ràtio ha augmentat des de l’esclat de la pandèmia és encara inferior a la mitjana dels països que es qualifiquen amb BBB. Fitch preveu que la ràtio segueixi disminuint, des del 50,4% del PIB del 2021 al 41,2% el 2023. Quan va esclatar la crisi sanitària era del 35,4%. Fitch també destaca la diversificació de fonts de finançament del país, la feina duta a terme des de l’adhesió a l’FMI i que el sector bancari disposa de “marge suficient” per afrontar la pandèmia.
Quant a S&P, l’agència espera una recuperació econòmica accelerada del Principat i subratlla l’adhesió al Fons Monetari Internacional com un fet que contribueix a la resiliència econòmica del país, tal com va destacar l’executiu en un comunicat. S&P també valora la recuperació del turisme i el creixement de sectors com la construcció o els serveis financers, i apunta que la taxa d’atur està “molt per sota” de la mitjana de la zona euro. Com Fitch, també destaca la diversificació de fonts de finançament, alhora que insisteix en la importància d’assolir l’acord d’associació amb la UE.
El titular de Finances va indicar, sobre la previsió de creixement del PIB per al 2021 i el 2022, que “les hem anat revisant a l’alça. Ells les mantenen a l’alça però són un pel més conservadores. Si creixes per sobre de les expectatives és un element de canvi que valoren positivament. Fins i tot les nostres previsions són relativament conservadores”, i va augurar que “les perspectives del 2021 les hauríem de revisar a l’alça”.
RESERVA DE 100 MILIONS COMPLINT AMB L'FMI
Respecte a les accions futures, el titular de Finances va assenyalar que “continuem sent rigorosos en l’àmbit pressupostari”, i va avançar que es complirà una de les recomanacions de l’FMI –un fet que va augurar que les agències valoraran favorablement–, que és una reserva a l’exterior de 100 milions d’euros “ajudats pel Banc d’Espanya i el Banc de França”, i que s’afegirà a la dotació de l’FMI a Washington, “que només hem pogut assolir sent membres de l’FMI”, va indicar. Jover va insistir en la satisfacció per les qualificacions perquè, a més, “té un impacte per a la propera emissió de deute, ja que voldrà dir que haurem de pagar menys interessos”.