rEPORTATGE

Entendre la salut com un tot

Regenera arriba a Andorra per oferir l’enfocament de la psiconeuroimmunologia a l’hora de tractar les disfuncions que afecten les persones i prevenir patologies. Són especialistes en esportistes d’elit.

David Vargas i Xavi Cañellas.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Són diverses les persones que pateixen mal de panxa, restrenyiment o dolors menstruals. Acudeixen al metge, però les proves mèdiques, moltes vegades, conclouen que no hi ha indicis de cap patologia. Sovint es recepta algun tractament per pal·liar-ne els símptomes, però no s’acaba definint l’origen del problema, creant-se un buit que no permet tallar-lo des de l’arrel.

És en aquest punt en el qual, en Xavi Cañellas i en David Vargas, dos psiconeuroimmunòlegs de la clínica Regenera, apunten a la psiconeuroimmunologia clínica com a enfocament que permet buscar les fonts que originen el que anomenen disfuncions des d’una perspectiva global. “Es basa en l’estudi, des de l’evidència científica, de la interacció dels diferents sistemes corporals” explica Cañellas, mentre afegeix que “hi ha d’haver una simbiosi perfecta perquè tot funcioni adequadament”. Així, defugen del sistema “descartrià que busca segmentar la salut” per pensar “d’una forma integradora dels diferents sistemes”. Cañellas ho exemplifica amb la causa que pot originar dolors menstruals: “Una disfunció menstrual es pot deure a una mala metabolització de les hormones per la disfunció d’alguns enzims al fetge o per una sobreafectació de paràsits a la panxa que indueix a una resposta immunitària amb inflamació que afecta la metabolització de les hormones sexuals. Tanmateix, quantes noies resolen els problemes menstruals prenent una píndola anticonceptiva?” En aquest sentit, defensen que l’origen de moltes disfuncions es troba, per exemple, en una mala alimentació, una vida sedentària o l’estrès laboral, entre d’altres. Però per arribar a la causa del problema, Vargas emfatitza en la necessitat d’individualitzar cada cas, tot destacant la importància del “procés diagnòstic”. Argumenta que “dins la medicina funcional, a l’hora de preguntar al pacient pels seus símptomes, com es van iniciar i com han arribat fins a dia d’avui, podem extreure una sèrie de pistes que ens faran sospitar d’una hipòtesi”. La història clínica, acompanyada dels tests funcionals i els mèdics, els permeten arribar a l’arrel del problema. I aquí, explica, és on rau la clau: “Els tractaments, com més a prop de l’origen del problema, més probabilitat d’èxit.” Així, un cop detectats els factors que poden induir a una disfunció, dissenyen un pla d’acció que pot incloure intervencions nutricionals, de fisioteràpia, etc. Vargas destaca que el tractament no només pot solucionar una disfunció, sinó impedir que acabi convertint-se en una patologia.

Arran de la Covid, Regenera ha vist disparar-se la demanda de les visites online. A banda de les consultes telemàtiques i presencials, també ofereix formacions de màster a distància, estan desenvolupant un laboratori de microbiòtica i tenen una àrea de treball especialitzada a tractar esportistes d’elit, a través de la qual han acompanyat professionals com Marcos Llorente, Gerard Deulofeu, Luis Milla, Pablo Pérez o Fernando Belasteguín.

L’aposta pel desenvolupament digital tecnològic i per Regenera elit és el que els ha animat a establir-se al Principat. “El nostre objectiu és créixer a nivell d’esportistes d’elit i tecnològic per arribar a tothom amb aquest enfocament”, explica Vargas.

tracking