Arreglada la màquina de TMA
Salut espera recuperar els propers dies el ritme d'anàlisi de les proves i reduir l'espera en la notificació dels resultats
La màquina de TMA avariada des de divendres torna a funcionar des d'anit, segons ha informat el Govern. La peça que s'esperava per reparar l'aparell va arribar ahir des de Bèlgica i es va poder reactivar l'operativa per tenir dues màquines analitzant les mostres per diagnosticar la covid.
Salut espera recuperar el ritme de notificació de les proves els propers dies i reduir les esperes que s'estan produint des de la setmana passada. El Govern va informar dissabte que els resultats de les TMA es donarien en un termini de 48 a 72 ahoers però s'estan produint retards de fins a cinc dies.
Col·lapse de les proves
Des de divendres –data de la darrera actualització sanitària– fins diumenge s’havien diagnosticat 711 nous casos de coronavirus (347 divendres, 188 dissabte i 182 diumenge), superant els 30.000 des que va esclatar la pandèmia (30.605). La xifra de nous casos, però, s’ha de llegir amb una situació sobrevinguda que ha provocat que el diagnòstic hagi perdut ritme per la nova avaria en una dels màquines TMA, que fonts coneixedores van precisar que era la mateixa que ja havia tingut problemes fa uns dies, ha provocat que ahir al migdia hi hagués tres mil mostres pendents d’analitzar. L’avaria es va produir divendres, segons va explicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i per això dissabte el Govern ja va llançar un missatge a través del compte de Twitter advertint la ciutadania que la informació dels resultats podria retardar-se entre 48 i 72 hores. Mas va assegurar que no tenen constància de resultats que s’hagin retardat més de tres dies.
Amb una màquina, la capacitat de d’anàlisi ronda les 800 mostres diàries treballant nit i dia. Mas va indicar que estaven esperant l’arribada d’una peça procedent de Bèlgica i que confiaven que el problema es resolgués durant el dia d’avui tot i que finalment es va fer ahir a última hora. Però també va admetre que els diagnòstics s’enfronten a un altre problema, el desabastiment de reactius que afecta arreu d’Europa a conseqüència de l’explosió de la variant òmicron.
El procediment
La secretària d’Estat va recordar a la ciutadania que, amb els darrers protocols aprovats, un positiu en un test ràpid d’antígens (sempre que es faci a la plaça de braus o un centre autoritzat, farmàcia o laboratori) ja és vàlid com a prova diagnòstica i per tant per activar procediments com la baixa laboral. De fet, va recordar que qualsevol persona que tingui símptomes s’ha d’aïllar i fer-se un test d’antígens i que en cas que sigui negatiu és quan sí que s’ha de sotmetre a la TMA per confirmar o descartar els resultats. L’ópció si és que es tenen símptomes però encara no un diagnòstic és sol·licitar una baixa per malaltia comuna. Als asimptomàtics però contactes d’un positiu els va recordar que han de fer-se una TMA transcorregudes 72 hores del contacte i només aïllar-se si no estan vacunats. Mas va traslladar als afectats per la lentitud en els resultats que “lamentem els perjudicis en l’àmbit personal o en el desenvolupament de l’activitat laboral”. Ara per ara no s’ha previst que l’autotest sigui una prova vàlida tot i que no es descarta en un futur. Tampoc no s’ha vist necessari establir convenis de col·laboració amb centres privats perquè es considera un problema puntual.
La situació santiària
El nombre de casos actius era ahir de 5.039 persones, un descens de 677 respecte a divendres després que les altes hagin arribat a 25.422 des de l’inici de la crisi sanitària. Malgrat l’escalada de contagis la pressió sanitària segueix sent moderada amb 18 persones ingressades, les mateixes que divendres després que es registressin les defuncions de dos pacients ingressats a l’UCI. Hi ha set persones ingressades a planta i nou a l’UCI (set amb ventilació mecànica) i tots els pacients de cures intensives són contagiats de la variant delta. Dues persones més resten a la planta covid d’El Cedre (són residents del mateix centre sociosanitari) però no han desenvolupat símptomes i Mas va indicar que no s’han detectat més positius en centres geriàtrics des de dimecres passat.
La secretària d’Estat també va precisar que entre els infectats els darrers dies hi ha una quarantena de turistes.
La vacunació
L’actualització de les dades de vacunació mostra l’avenç de les inoculacions de les terceres dosis i ja s’han citat totes les persones majors de 18 anys. Una accelerada en el calendari que també ve provocada per l’important volum de contagis que retarda les vaccinacions dels afectats. Segons les dades ofertes ahir, s’han administrat 147.741 vacunes, 1.316 més que a la darrera actualització de divendres. La gran majoria (1.302) van ser terceres dosis, que ja sumen 33.197. De primeres se n’han posat 57.771 i s’ha cobert un 82,7% de la població vacunable i, de segones, 56.873, xifra que significa que un 81,7% de la població té la doble pauta. Quant a la vacunació entre els menors de 12 a 15 anys, la doble pauta la té prop del 68% del grup mentre que un 71,3% té la primera dosi.
Mas va anunciar que divendres van arribar 10.000 vacunes més de Moderna procedents de Portugal en el marc del conveni subscrit amb el país, i sobre la vacuna pediàtrica que s’administrarà als infants de 5 a 11 anys va indicar que s’estan acabant de tancar els protocols, condicions i requeriments. Va insistir que serà “una vacuna voluntària” i que els pares podran acudir als pediatres de referència per resoldre els dubtes que puguin tenir.
EL DIAGNÒSTIC
1 Declarats 711 positius des de divendres
La darrera actualització ha sumat 711 nous casos positius des de divendres però la xifra està marcada per l’endarreriment en les proves diagnòstiques per una avaria.
2 Retard amb 3.000 proves pendents
Una de les dues màquines TMA es va espatllar divendres, per la qual cosa ahir al migdia s’acumulaven tres mil proves pendents d’anàlisi. Una màquina n’analitza 800 al dia.
3 L’avaria s’hauria de resoldre avui
La màquina necessitava una peça que ha de venir de Bèlgica però la previsió és que avui ja s’hagi resolt el problema. Però el diagnòstic també pateix la manca de reactius per un desabastiment global.
4 Un test ràpid és una prova vàlida
Si es tenen símptomes, cal aïllar-se i fer-se un test d’antígens. Si dona positiu ja és un diagnòstic vàlid sempre que sigui en un centre autoritzat, la plaça de braus, un laboratori privat o una farmàcia.
5 TMA en el cas que la tra doni negatiu
Els simptomàtics amb un test d’antígens negatiu sí que necessiten una TMA. L’alternativa pot ser demanar la baixa per malaltia comuna.
EL CONFINAMENT D'AULES DE MATERNAL AMB UN POSITIU ES MANTINDRÀ
La incidència de la covid a les aules continua imparable i ahir ja eren 144 les que tenien algun tipus de vigilància activa, 15 tancades totalment i 129 amb aïllaments parcials. Són una quarantena més que la setmana passada. Mas va indicar que ara per ara no està prevista la revisió del protocol a seguir entre els alumnes de maternal, que implica el confinament total des que es detecta un positiu. Una revisió que s’ha plantejat des del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP). Mas va justificar que es tracta d’una mesura de prudència tenint en compte que en aquest cicle els infants no usen mascareta i “hi ha molt contacte i molta interacció”. Respecte als protocols a primera i segona ensenyança, la secretària d’Estat va recordar que implica l’aïllament només del cas positiu i que a la resta de companys, que continuaran acudint a l’aula, se’ls fa una prova diagnòstica el dia dos i el quart d’haver tingut el contacte per verificar si hi ha més contagis. Mas va defensar que tot i que sempre hi ha sobre la taula revisions, tots els protocols s’han treballat “moltíssim” per adaptar-se a l’evolució de la pandèmia.