ENTREVISTA AL DIARI D'ANDORRA

La Generalitat vol ser a la comissió sobre el parc solar

La consellera d’Acció Exterior reivindica la presència de Catalunya a la taula de treball sobre el límit fronterer del planell de la Tosa

Un efectiu dels agents rurals inspeccionant amb el mapa cartogràfic la ubicació del parc solar.AGENTS RURALS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, considera que és “imprescindible” que el govern català formi part de la comissió hispanoandorrana que s’ha constituït per dirimir el límit fronterer del planell de la Tosa, on està ubicat –i funcionant– el parc solar d’EMAP que ha evidenciat les divergències entre les cartografies oficials d’ambdós estats. “Crec que hauríem d’estar en aquesta comissió per veïnatge, per competència i perquè tots els temes transfronterers entre Andorra i Catalunya han de comptar amb els dos actors en totes les taules i fòrums que es creïn”, va declarar Alsina en el marc d’una entrevista que va concedir al Diari d’Andorra.

Per a la consellera, ja existeixen “espais adequats per plantejar les problemàtiques que apareguin”, que passen per les taules de treball transfrontereres. “Hi hauria menys problemes o més capacitat de resoldre totes les problemàtiques o oportunitats si la Generalitat estigués asseguda a la taula”, va reivindicar. En aquest sentit, Alsina va apel·lar a l’esperit de la trobada que va mantenir el 13 de desembre amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). “Li vaig reiterar la voluntat del govern català d’ajudar en tot el que es pogués perquè no hi hagués conflictes”, va dir, tot remarcant que en la qüestió del parc solar “vam tenir una conversa molt bona i molt productiva”. “Vam quedar enteses que estaríem en contacte permanent”, va afegir.

Preguntada sobre si el parc solar de Nord Andorrà hauria de cessar cautelarment la seva activitat fins que no s’esclareixi si està en territori espanyol o andorrà, Alsina es va mostrar prudent. “Els principis de bon veïnatge, col·laboració i complicitats en tots els àmbits són els que han de regir qualsevol problemàtica que sorgeixi. S’ha de posar al centre els interessos transfronterers dels ciutadans, les empreses i les entitats a l’hora d’ordenar tot el mapa administratiu i polític”, va dir la consellera, que va incidir en les “històricament bones” relacions entre Andorra i Catalunya.

Els antecedents

La comissió hispanoandorrana, de la qual encara no ha transcendit qui seran els membres, té previsió d’activar-se durant aquest mes de gener i tractarà d’esclarir amb exactitud el traçat de la frontera, una qüestió que segueix enquistada des del 2008. Aleshores, la construcció de dues basses d’aigua per a la fabricació de neu artificial, també de l’estació d’esquí, va ser motiu de denúncia per part dels agents rurals per un presumpte delicte contra l’ordenació del territori. Dos anys més tard el jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell va decretar-ne el sobreseïment provisional i va arxivar les actuacions.

Amb la construcció del parc solar a la mateixa zona, el parc natural de l’Alt Pirineu va tornar a elevar una queixa pública durant la tardor, quelcom que va motivar una inspecció cartogràfica dels agents rurals el 18 de novembre. En aquell estudi, el català va constatar que hi havia 16.000 metres quadrats en disputa degut a les divergències entre l’Institut Geogràfic Nacional espanyol –i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya– i la Infraestructura de Dades Espacials andorrana. El cap de setmana passat, amb la celebració de la Comapedrosa World Cup, el parc català va tornar a deixar palès el malestar pel fet que el recorregut de la cursa envaïa, al seu parer, territori català.

ESPOT REBRÀ LA VISITA D'ARAGONÈS EL 12 DE FEBRER

El cap de Govern, Xavier Espot, rebrà la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en una trobada de caràcter institucional que es mantindrà a Andorra el 12 de febrer. Amb aquesta reunió, es retornarà la visita que fa set mesos, concretament el 13 de juliol del 2021, va realitzar Espot al Palau de la Generalitat. L’objectiu és abordar totes aquelles qüestions relatives a la cooperació transfronterera en diferents àmbits, com ara la salut, les infraestructures o la cultura.

tracking