IGUALTAT
Macron planteja incloure l'avortament a la Carta de Drets Humans de la UE
El ministre Jover defensa que la proposta ha estat en clau de president de França i no com a copríncep d'Andorra
El ministre de Finances iPortaveu, Eric Jover ha fet referència, aquest dimecres a la roda de premsa posterior al consell de ministres, a la proposta del president de França i Copríncep Emmanuel Macron, d'incloure el dret a l'avortament a la Carta de Drets Humans de la Unió Europea "primer de tot respecte absolut per les declaracions del president de la república francesa que les ha fet justament com a president de la república francesa i no com a copríncep d'Andorra". Jover ha defensat que l'executiu sempre ha sabut diferenciar l'element que li correspon de responsabilitat francesa i com a autoritat andorrana.
A més ha volgut afegir que "sempre hem fet evident que el marc institucional que tenim al país fa més difícil la presa de decisions amb un camp com aquest". En aquest sentit, el titular de la cartera de finances també ha volgut recalcar que "periòdicament tenim debats al consell general al voltant d'aquesta temàtica".
En referència a la demanda sobre la postura adversa dels dos coprínceps i una possible afectació en la presa de decisions en aquest àmbit, Jover ha afirmat que "tothom és conscient que cadascun dels nostres coprínceps, pel seu propi origen i representació, segurament amb alguns temes tenen posicionaments que poden ser diferenciats i Andorra ha pogut construir més de set segles d'història encara que molt sovint els nostres coprínceps hagin tingut opinions diferenciades. Sempre hem dit des del Govern i forces polítiques que li donen suport, que aquesta riquesa que ens permet el coprincipat també ens ha ajudat a avançar amb moltes temàtiques que segurament nohaguéssimpogut fer si tinguéssim una altra estructura institucional".
El portaveu de l'executiu ha estat rotund en referència a l'afectació que podria tenir aquesta proposta a l'acord d'associació amb la Unió Europea i ha defensat que no en tindria "perquè no som membres de la UE ni ho volem ser i una de les coses que estem veient amb la negociació de l'acord d'associació és que per part de lesmateixesinstitucions europees hi ha un respecte important per lesidiosincràsiesdels diferents països que el conformen i que també hi ha la voluntatquees respectin".
Macron ha fet la proposta amb l'objectiu de protegir aquest dret "explícitament". El president francès ho ha dit en una intervenció al ple de l'Eurocambra per explicar les prioritats de la presidència francesa del Consell, on ha defensat afegir l'avortament i la protecció del medi ambient al document, que considera legalment vinculant.
La defensa de Macron ha arribat un dia després de l'elecció de Roberta Metsola, contrària a l'avortament, com a presidenta del Parlament Europeu amb el suport de socialistes i liberals, dels quals forma part el partit del president gal. Metsola, però, va prometre després de l'elecció que defensarà aquest dret com a presidenta de l'Eurocambra.
A més, durant el seu discurs,l president francès ha defensat els valors europeus de democràcia, progrés i pau i ha afirmat que cal fer de la Unió Europea "una potència de futur i equilibri".