Aval a la nova gestió del Centre de Tractament de Residus
S’haurà de fer un pla de dimensionament i obsolescència de la planta de valorització
Desenterrant la destral de guerra, Govern –i els grups de la majoria que donen suport a l’executiu– i oposició –el PS, sobretot, i terceravia– es van reconciliar ahir al Consell General amb el projecte de llei per a l’adaptació de la societat pública del Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA (Ctrasa), com a instrument de gestió directa. Ras i curt, l’aprovació per unanimitat de la cambra del text comportarà que el forn incinerador passi a ser un instrument directe del Govern, que desplegarà l’acció a través de FEDA. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va recalcar que aquest traspàs respon a una recomanació del Tribunal de Comptes. “No hi ha participació privada, per tant, no té sentit el règim de concessió”, va esgrimir Calvó, que va incidir en el fet que garanteix que la totalitat del capital de Ctrasa ha de ser sempre públic, depenent del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.
A més, Calvó va subratllar la importància que la titularitat recaigui íntegrament en FEDA per reforçar el camí cap a la transició energètica. En aquest sentit, va exposar que la parapública té previst un pla d’acció que passa per esdevenir la segona font de producció d’electricitat al país, mitjançant l’energia elèctrica i tèrmica. “Se situaria entre els més eficients d’Europa i faria front a la volatilitat de preus dels països veïns”, va apuntar, tot recalcant l’objectiu d’assolir el 2050 la neutralitat carboni.
Al seu torn, el conseller del PS Roger Padreny va recordar al Govern que disposarà d’un termini de nou mesos, des de l’entrada en vigor de la llei, per fer un pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta de valorització de Ctrasa. A més, va celebrar poder connectar les polítiques de reciclatge amb el projecte de llei d’economia circular.