El personal sanitari vol que la covid sigui accident laboral
El personal sanitari reclama que les baixes per coronavirus es considerin accident laboral i es paguin amb el cent per cent del salari
El personal sanitari del SAAS fa mesos que reclama que les baixes laborals dels treballadors de l’hospital que s’hagin contagiat de la covid-19 tinguin consideració d’accident laboral –i no de malaltia comuna– i es retribueixin amb el cent per cent del salari, va informar ahir al Diari la portaveu del comitè d’empresa del SAAS, Maite Flamarique, qui va detallar que aquesta demanda es va traslladar, un cop més, a la direcció assistencial del SAAS durant la reunió que van mantenir dimecres.
Flamarique va justificar la necessitat de retornar a la consideració d’accident laboral i a la retribució íntegra del salari –tal com es va fer des de l’inici de la pandèmia fins al juliol– argumentant que els sanitaris estan dia a dia molt exposats al virus, fet que augmenta les possibilitats de contagiar-se mentre treballen, i que, des de l’esclat de la pandèmia, viuen angoixats i amb por de portar la covid a casa i contagiar els seus familiars. A més, va recordar que se’ls classifica de personal essencial i va manifestar que des del comitè no es comprèn que al principi de la crisi sanitària les baixes per la covid es consideressin accidents laborals i que ara, “quan la situació continua sent la mateixa”, s’equiparin a malaltia comuna. En aquest sentit, va lamentar que “és una demanda que hem fet des que se’ns va treure, però encara no tenim resposta”.
CANVI LEGISLATIU
Des de l’inici de la pandèmia fins a l’1 de juliol, les baixes laborals del personal sanitari i sociosanitari per aïllament forçós o per contagi de la covid es van assimilar a accidents laborals i es van retribuir amb el cent per cent del salari. En aquell moment, l’executiu va argumentar que la finalitat d’aquesta mesura era pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia. Tanmateix, la Llei òmnibus que va entrar en vigor l’1 de juliol del 2021 va canviar l’estatus de les prestacions econòmiques per incapacitat temporal derivades del coronavirus, que van deixar de considerar-se accident laboral i es van equiparar a la malaltia comuna. Des d’aleshores fins al dia d’avui, el personal sanitari de baixa per covid rep la prestació econòmica que estableix el règim de malaltia comuna, que cobreix el 53 per cent del sou durant el primer mes –sense cobrar els tres primers dies– i el 66 per cent a partir del 31è dia.
En aquell moment, la majoria va argumentar que aquest canvi de consideració responia a la necessitat d’ajustar-se al context sanitari. El plantejament va ser que, a diferència de l’inici de la pandèmia, el sistema sanitari no es trobava en una situació de col·lapse ni tampoc hi havia una manca d’aprovisionament de productes que ajudessin a frenar la propagació del virus com és el cas del gel hidroalcohòlic o les mascaretes. Així mateix, van justificar que, a curt termini, la covid no desapareixeria i que hi havia el risc de cronificar la malaltia en l’àmbit legal.
Pel que fa a l’escenari actual a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Flamarique va indicar que durant la reunió amb la direcció se’ls va informar que s’estaven registrant unes cinquanta baixes al dia. Ara bé, el fet d’haver escurçat el termini a set dies facilita que els professionals es reincorporin amb rapidesa i es redueixi l’impacte assistencial. Quant a l’afectació dels serveis, va apuntar que tots ells tenen un impacte similar amb l’excepció del laboratori, que es troba amb dificultat per analitzar totes les TMA pendents. Malgrat això, la portaveu del comitè va assegurar que la situació actual a l’hospital és sostenible, ja que l’òmicron “no porta tants pacients greus a l’hospital”. En aquest sentit, va assenyalar que “hi ha molts casos al carrer, però la càrrega assistencial està baixant, no és igual que al desembre, que va ser brutal”.
RETRIBUCIÓ DE LA BAIXA PER COVID
Des de l’inici de la crisi sanitària fins a l’entrada en vigor de la Llei òmnibus de juliol, les baixes laborals del personal sanitari aïllat o diagnosticat per infecció de la covid-19 es retribuïen amb una prestació econòmica del cent per cent. En el cas dels treballadors assalariats i autònoms de l’àmbit general, la baixa es retribuïa amb el 66 per cent del salari. Actualment, tots els treballadors de baixa per coronavirus reben la prestació de la CASS del 53 per cent, sense cobrar durant els tres primers dies.