REPORTATGE

El retorn dels amics

Els Amics de les Arts van retornar al Principat, després de tres anys, amb la gira ‘El senyal que esperaves’, que la pandèmia ha dotat d’un sentit diferent al que tenia quan es va gestar.

Un moment del concert d'Els Amics de les Arts, ahir a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els Amics de les Arts van omplir de ritme amb els seus acords, melodies i lletres la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, que ahir al vespre va acollir un concert de la seva última gira, El senyal que esperaves, en què van interpretar els temes més reeixits del nou àlbum sense oblidar alguns dels seus grans èxits indispensables.

Joan Enric Barceló, que juntament amb Ferran Piqué i Dani Alegret forma el que és un dels grups més populars de l’escena musical catalana, va conversar amb el Diari poques hores abans del seu primer concert a Andorra després de l’esclat de la pandèmia que, indiscutiblement, ha suposat també un abans i un després en la manera d’entendre i viure la música. Així ho demostra l’últim disc d’Els Amics de les Arts, que es va gestar entre el gener i el juliol del 2019, però que la covid va deixar en standby per fer-lo néixer en una realitat molt diferent. “Les lletres no tenen a veure amb la situació pandèmica”, va assegurar Barceló, però “quan apareixen, t’adones que volen dir coses diferents. La gent en va fer lectures totalment condicionades pel moment que estàvem vivint com a societat, però que no eren buscades en el moment. És maco, perquè demostra que les cançons canvien amb el temps i adquireixen significats que no esperes quan les escrius”.

Viure la música en primera persona va ser un dels plaers que la pandèmia ens va arravatar durant un temps. Barceló va celebrar haver pogut retornar al directe que, al cap i a la fi, és el que dona vida al músic, mentre definia que el fa sentir com una cosa “molt difícil d’explicar i d’aconseguir”. Es crea “aquesta il·lusió que coneixes la gent de la platea i ells, a través de les cançons, pensen que et coneixen a tu. Es crea una comunió molt bonica”, i va afegir que “quan això passa lluny de casa és molt especial”.

Per a ells, Andorra és un dels països amb parada obligatòria en qualsevol gira, per ser un indret amb qui comparteixen coses tan especials com la llengua, i va apel·lar a la “sensació tan maca que tens a determinats llocs, que a vegades no saps per què, però surts a tocar i des que poses el peu a l’escenari saps que allò anirà bé”.

Tres anys després del seu últim concert al Principat, Els Amics de les Arts van tornar ahir per “donar i recollir aquesta energia que sempre ens tenen. Tothom ve amb una sensació de moltes ganes de viure el moment, perquè són conscients que la següent gira serà d’aquí a dos o tres anys”.

Aquest tour assegura que els ha servit per adonar-se que les persones necessiten la música i que viure-la en directe no és menys important. Ho han demostrat amb la seva capacitat d’adaptació. Perquè sí, els concerts han tornat, però amb les restriccions que acompanyen cada àmbit d’aquesta nova vida que vivim. “Els primers cops que pujàvem a l’escenari i vèiem la gent separada, amb mascareta i sense opció de ballar, va ser una cosa molt i molt dura. Des de l’escenari veus el feedback que et transmet el públic en forma de moviment, sentint-lo cridar, cantar... Les mesures de seguretat que hi ha el que fan és minvar la teva capacitat d’apreciar el feedback”. Tanmateix, va assegurar que “com a tot, t’hi acostumes”, a més de recordar que “la gent gaudeix d’una altra manera”.

Els Amics de les Arts han deixat palès que res els frena i aquest any ens sorprendran amb el musical Pares normals que han coescrit amb Marc Artigau i on hi haurà cançons inèdites. Barceló ha avançat que “és molt llaminer i molt atractiu”, i que la producció serà a càrrec de Minoria Absoluta. A més, d’aquí a poc començaran a gravar un nou disc, que sortirà el 2023.

Un momen del concert.

tracking