L'òmicron segueix col·lapsant els metges
Cauen les hospitalitzacions amb la variant, però la incidència es manté a l’alça
Tot i que la pressió hospitalària s’ha reduït en les últimes setmanes –el passat dilluns 10 de gener hi havia 30 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i ahir n’hi havia vuit, dels quals tres eren a planta i, cinc, a l’UCI amb respiració mecànica, l’alt nombre de contagis per la variant òmicron de la Covid continua saturant els metges referents i els centres d’atenció primària.
La presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, va explicar ahir en declaracions al Diari que òmicron està fent estralls entre els facultatius generalistes. “El nombre de casos actius es manté en 5.000 des de fa dues setmanes. Estàvem saturats fa dues setmanes i continuem saturats perquè no hi ha menys casos. Ens mantenim en les mateixes xifres”, va detallar. Al començament de gener el col·legi ja va alertar que la consolidació d’òmicron com a variant dominant del virus havia sobrecarregat encara més de feina els metges d’atenció primària i va avisar que la situació podia empitjorar en les properes setmanes.
El fet que els metges de capçalera hagin d’assumir la tramitació de les baixes per Covid en cas que calgui allargar-les més de set dies perquè el pacient encara té símptomes de la malaltia ha contribuït a l’augment de la càrrega de treball a les consultes mèdiques. Segons dades del col·legi, actualment al voltant del 70% de les consultes als CAP són per Covid.
D’altra banda, el ministre de Sanitat, Joan Martínez Benazet, va recordar aquesta setmana en declaracions al Diari que, si continuen els símptomes greus de la malaltia després dels set dies de confinament obligatori, correspon al metge referent decidir com s’ha de procedir.
En aquests casos, va detallar el ministre, és el professional que ha d’indicar al pacient com procedir i si cal mantenir el confinament fins que un test d’antígens indiqui que ja és negatiu.
En alguns casos, un pacient que ha passat la Covid pot donar positiu al cap d’un temps en una prova TMA o PCR però es considera que ja no és contagiós. Això és així perquè són proves molt sensibles que poden detectar qualsevol partícula que quedi del virus, mentre que la TRA el que fa és identificar si la persona és contagiosa en aquell moment.
Finalment, el ministre va recordar que, si el pacient és asimptomàtic o pateix símptomes lleus, pot trencar el confinament després de set dies i n’ha de fer tres més de vigilància passiva.