Entrevista Victòria Alsina

“Treballarem amb Andorra perquè el català sigui oficial a Europa”

Alsina diu que cooperaran amb el Govern davant “l’historial de negatives” d’espanya per defensar “la tretzena llengua més parlada a la UE”

La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Acció Exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, es troba immersa en un cicle de conferències al voltant de la campanya Escolta, Europa. En la seva visita al Pirineu, atén el Diari d’Andorra per analitzar la salut de les estretes relacions amb el Principat.

Quin marge d’actuació tenen a la conselleria d’Acció Exterior per enfortir els vincles amb Andorra?

Treballem de manera directa tot el que són les relacions amb les institucions europees i també bilateralment amb cadascun dels països on tenim una delegació o un interès. En el cas concret d’Andorra, sempre ha estat una prioritat pels enormes vincles que hi tenim a tots els nivells. Hi ha un espai molt interessant per cooperar en temes europeus però també en projectes transfronterers. Tenim molt a guanyar si Catalunya i Andorra anem de la mà.

A l’inici del 2021, la mobilitat entre Andorra i Catalunya va estar restringida i el Govern va tractar d’anar de la mà amb la Generalitat per assimilar-se al seu territori. I això no va prosperar fins a la intervenció de l’Estat espanyol...

Totes aquestes problemàtiques derivades de la pandèmia a qui afecten directament són a Catalunya i a Andorra. La Generalitat hauria d’estar en tots els fòrums on es discuteixi qualsevol tema transfronterer amb Andorra.

I la Generalitat va asseure’s a la mateixa taula, però els seus interessos eren contraposats als d’Andorra. S’havien arribat a produir declaracions contradictòries en una mateixa tarda entre el ministre Jover i el conseller Sàmper!

Jo no formava part d’aquell Govern i, per tant, no vaig tenir una interlocució directa, ni he estat en les reunions que es van produir. Les relacions entre la Generalitat i el Govern d’Andorra sempre han sigut bones i crec que s’han d’enfortir també aprenent de les problemàtiques del passat. De la pandèmia tots els governs n’han après i no crec que es repetís una situació d’aquest tipus.

En què volen incidir en l’acció exterior amb Andorra?

Andorra és un soci prioritari: compartim molt patrimoni natural i cultural, arrels, projectes... és una prioritat absoluta col·laborar a tots els nivells. Volem fomentar al màxim les relacions, però també amb les altres comarques catalanes del Pirineu que hi tenen una frontera i una sèrie d’oportunitats i problemàtiques compartides amb el Principat.

Considera Andorra com un ‘soci’ per als interessos de la Generalitat de fer-se escoltar a Europa?

Amb Andorra compartim moltes coses, però una cosa que ens importa molt a nivell europeu és l’oficialitat del català a les institucions europees. Davant qualsevol acció internacional de protecció del català, Andorra té una plataforma, que nosaltres no tenim, que és la que fa que es pugui parlar el català a l’ONU. Aquí hi ha un àmbit de col·laboració clau.

A través d’Espanya no poden assolir l’oficialitat del català a la UE?

Jo vaig demanar, en la meva primera reunió amb el ministre d’Exteriors d’Espanya, que el català fos oficial a les institucions europees com un fet indiscutible i irrenunciable. És la tretzena llengua més parlada, mentre que n’hi ha onze que són oficials i tenen menys parlants que el català. No hi ha cap llengua amb el pes econòmic, demogràfic i cultural equivalent al català que no sigui oficial a la Unió Europea. A més és un mandat del propi estatut d’autonomia, que diu que l’Estat ha de treballar perquè el català sigui oficial a les institucions europees. És un tema de voluntat política i, davant aquesta negativa, una més de l’historial, ens segueix legitimant per denunciar-ho i buscar complicitats en favor i en defensa del català.

I Andorra és la via més directa?

En el marc d’aquesta estratègia, sí podem treballar amb el govern andorrà per incrementar les possibilitats que el català acabi sent oficial el més aviat possible. Serà un win-win per a Catalunya i Andorra perquè els dos compartim la llengua i hi estem interessats.

El 27 d’octubre del 2017 Andorra es va alinear ràpidament amb Espanya i no va reconèixer la declaració d’independència de Catalunya. N’és conscient?

Sempre intentarem en totes les nostres polítiques apropar-nos al govern andorrà. Mirem un passat de bones relacions i un futur on les relacions encara siguin més estretes.

Ja. Però realment s’imagina un escenari en què Andorra arribés a desautoritzar Espanya?

A Andorra també volem compartir de manera directa quins són els interessos i l’agenda política internacional del Govern de Catalunya. La relació és bona i ens interessa, és clar, mantenir el govern andorrà informat de totes les prioritats del Govern català en l’esfera de política exterior.

Per tant, creu que sí que poden comptar amb Andorra davant un eventual escenari en què recerquessin suports internacionals?

Això és una cosa que el govern andorrà ja valorarà si arriba el moment en què això es plantegi així. A mi el que m’importa és la bona relació que tenim amb Andorra pels interessos compartits.

Pot incidir Catalunya en la negociació que Andorra manté amb la UE en l’acord d’associació?

Estem molt interessats a construir una agenda compartida amb Andorra en el marc de les institucions europees i les competències que es gestionen. Per tant, respectant totalment la independència del govern andorrà, volem acompanyar en el que puguem ajudar perquè això sigui una realitat.

Veuen factible unir per tren Andorra i Catalunya?

Qualsevol opció que millori la mobilitat i la sostenibilitat del territori per lluitar contra el despoblament sempre tindrà la llum verda per estudiar-ho. La col·laboració en el transport i els dos vols regulars que hi ha amb Barajas o l’opció del govern català de posar un punt Schengen a l’aeroport demostra la voluntat de cooperació. Els interessos són extremadament coincidents.

tracking