Salut descarta que sigui necessària una quarta dosi de la vacuna

El ‘pass’ covid s’eliminarà després que s’aixequin les mesures a la restauració i l’oci nocturn

Una sanitària preparant una dosi de la vacuna contra la covid-19.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, considera que no serà necessària una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19, segons va dir ahir en roda de premsa posterior a una reunió del consell de ministres. Segons Martínez Benazet, ho provocarà el fet que l’òmicron (que infectarà una part molt gran de la població), més les vacunes ja inoculades, més les infeccions prèvies donaran un increment de la immunitat de la població europea que la farà més robusta davant de possibles nous rebrots i ajudarà a anar cap a un procés de fer endèmica la pandèmia.

“Creiem que no ens reinfectarem d’òmicron i que ara no fa falta una quarta dosi”, va dir el ministre, per afegir que “creiem que amb les tres dosis en tenim prou i que aquells que s’infectin amb òmicron més les tres dosis estaran molt més protegits i així ens anirem protegint tots plegats”. Respecte a aquells que no s’han vacunat, que agafin òmicron i que acabin bé, “probablement també estaran protegits”.

La d’ahir va ser una roda de premsa que va permetre a Martínez Benazet actualitzar les dades epidemiològiques després d’haver-se posat al dia quant al nombre de proves TMA que havien quedat en espera després de l’avaria d’una de les màquines. De les noves dades es desprèn que l’afectació de la variant òmicron del coronavirus comença a estabilitzar-se, ja que el nombre de persones amb la malaltia activa s’ha situat per sota de 5.000, concretament, 4.969. Des de divendres s’han registrat 1.295 nous casos de coronavirus i la mort d’una persona, fet que deixa la xifra de finats en 145.

A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell la pressió segueix baixant i només hi ha nou persones hospitalitzades. N’hi ha quatre a planta amb símptomes lleus i cinc a l’UCI, tres de les quals sota ventilació. El ministre va explicar que de les 37 persones ingressades a l’UCI des del 31 d’octubre, 22 no estaven vacunades i 15, sí. Dels 7 morts, 4 no ho estaven.

Respecte a l’afectació a les escoles hi ha 284 aules en vigilància. La majoria, 231, estan en vigilància passiva, i de les 53 en vigilància activa, 17 ho estan en total i 36 en parcial. La setmana passada es van fer un total de 6.663 tests entre els escolars, 396 dels quals van donar positiu, és a dir, un 5,94%.

Per Martínez Benazet, l’estabilització dels actius i la baixa pressió sanitària són una bona notícia i permetrà, si no hi ha un repunt imprevist, relaxar les mesures en la restauració i en l’oci nocturn en els propers dies o setmanes. Un cop passi això, el següent pas serà eliminar l’obligatorietat del passaport covid.

El consell de ministres, d’altra banda, va aprovar ahir eliminar l’obligatorietat de dur a terme els cribratges escolars a primera ensenyança o equivalent per accedir a les activitats extraescolars i al servei de menjador. A partir d’avui les aules de maternal es confinaran a partir de tres persones positives. En cas d’haver-hi menys de tres positius, es durà a terme un cribratge a tota l’aula. A primera i segona ensenyança, així com en batxillerat i equivalents, es farà el cribratge periòdic setmanal i a partir dels cinc positius en una aula se seguirà un protocol específic amb un cribratge entre el segon i el tercer dia.

LES PROVES TMA DETECTEN MÉS EL VIRUS QUE LES PCR

El ministeri de Salut defensa que les TMA són proves amb més sensibilitat per detectar la covid perquè la tècnica que s’empra diagnostica amb menys càrrega viral que si es fa una PCR. I afirma, en una resposta a una pregunta parlamentària de la consellera general Carine Montaner, que això explica que una persona que es fa una TMA analitzada pel SAAS pugui donar positiu al SARS-CoV-2 i després negatiu en una PCR que es faci en un laboratori privat. Els arguments del ministeri són que “els laboratoris d’Andorra utilitzen la PCR, i un pacient que es fa una prova el mateix dia, ja sigui mitjançant una PCR o TMA, pot generar resultats discordants. Això s’explica en persones amb una càrrega viral molt baixa, no detectable per PCR”.

tracking