Justícia
Europa declara il·legal que els espanyols hagin de declarar els béns a l'estranger
La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que la normativa és contrària al dret comunitari
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat il·legal l'obligació imposada als residents fiscals espanyols d'haver de declarar els béns que tenen a l'estranger. La sentència considera que Espanya ha incomplert el dret europeu respecte a la lliure circulació de capitals en imposar l'obligatorietat del formulari anomenat model 720 i de les sancions que es deriven de no presentar-lo. Espanya ha d'adequar la legislació afectada a la normativa europa amb la màxima brevetat possible, segons estableix la UE.
El veredicte argumenta que haver de declarar béns a l'estranger no té equivalent amb els béns o drets que es tenen a Espanya i per tant es fa "una diferència de tracte entre elsresidentss a Espanya en funció del lloc de localització dels seus actius". I consideren els magistrats europeus que aquesta obligació de "pot dissuadir" als residents a territori espanyol a invertir en altres estats membres de la UE o a impedir-les o limitar les possibilitats de fer-ho i això constitueix "una restricció a la lliure circulació de capitals".
La declaració dels béns a l'estranger va ser impulsada pel govern de Mariano Rajoy amb el ministre d'Hisenda Cristòbal Montoro al capdavant i mantenia bloquejats, sense poder-se vendre ni llogar, centenars de pisos a Andorra propietat de residents fiscals espanyols. La Comissió Europea ja havia fet un dictamen alertant Espanya el febrer del 2017 que l'aplicació del formulari 720 era incompatible amb la normativa comunitària i afirmava queles restriccions fixades amb l'objectiu de garantizar l'eficàcia dels controls fiscals i lluitar contra el frau i l'evasió fiscals eren desproporcionats.
Prescripció i multes
El Tribunal Europeu afirma que la legislació veïna va més enllà del necessari per evitar el frau i l'evasió fiscal perquè incomplir l'obligació d'informar "de manera imperfecta o extemporànea" a la hisenda espanyola d'aquestes propietats comporta la imposició de les rendes no declarades corresponents al valor dels actius a l'estrangercom "guanys patrimonials no justificats sense possibilitat, en la pràctica, d'emparar-se en la prescripció". I incideix que les opcions establertes per prescripció "són desproporcionades i permiten a l'Administració tributària procedir sense limitació temporal a la regularització de l'impost pendent".
Els magistrats troben també incompliment de la legislació europea sobre lliure circulació de capitals per sancionar la no presentació del formulari 720 amb una multa proporcional del 150 % de l'impost calculat sobre les quantitats del valor dels béns i drets que es tenen a l'estranger. I aquesta sancio pot acumular-se amb d'altres fixes que es fixen a cada "dada o conjunt de dades omesos, incomplets, inexactes o falsos que s'hagin d'incloure al model 720". El TJUE estima que els tipus "molt elevats de les multes el donen un caràcter extremadament represiu" i afegit a l'acumulació de sancions de quota fixa pot fer que "en molts casos l'import total de les quantitats degudes pel contribuent superi el 100% del valor dels béns i drets a l'estranger".
El tercer motiu per declarar l'incompliment del dret europeu és que l'import de les multes en aquest cas "noguarda proporció alguna amb les sancions previstes per a infraccions similars al context nacional i l'import de les quals no està limitat". I recorda que la llei veïna sancional'incompliment d'obligacions declaratives o purament formals amb imports d'entre 1.500 i 10.000 euros i no està limitat que se sumen a la multa proporcional del 150%. El TJEU conclou que "l'import no guarda cap proporció amb els de les multes que sancionen l'incompliment d'obligacions similars per béns a Espanya".