Sense diners per ampliar les baixes laborals per covid
El ministre Jover admet que considerar malaltia laboral el coronavirus per a tots els treballadors seria “extremament costós” per a la CASS i l’Estat
El portaveu del Govern i ministre de Finances, Erc Jover, va deixar entreveure ahir que és inassumible per la CASS, primer, i per l’Estat, després, tornar a considerar les baixes per covid com a malaltia laboral per a tots aquells que hagin de deixar de treballar a causa del coronavirus. Ho va dir a la roda de premsa posterior al consell de ministres preguntat pels periodistes respecte a les declaracions dels socialdemòcrates Judit Salazar i Gerard Alís, fetes al matí, en què van lamentar que s’hagi deixat d’equiparar la baixa per coronavirus a la malaltia o accident laboral.
“Estem en una fase de la pandèmia diferent en què les baixes són de curta durada comparat amb el que havíem conegut en altres moments i això fa que també l’impacte d’aquestes baixes sigui menor per a la persona”, va assenyalar Jover, per afegir que, en el context de l’òmicron, “el nombre de persones afectades per la pandèmia és major i això vol dir que l’impacte que això tindrà sobre les arques de la CASS i del Govern serà important”.
Dirigint-se directament al PS, Jover va indicar que “hem de ser molt prudents quan fem aquesta gestió i des de l’oposició és molt fàcil fer un brindis al sol i voler mesures cada cop més positives per als ciutadans, però sense tenir en consideració els impactes financers que això pot tenir”.
El portaveu del Govern va recordar que “estem escurçant els processos de les baixes, estem seguint molt la dinàmica de l’òmicron que ens permet fer aquest tipus de reduccions i també hem volgut facilitar la feina tant als treballadors com als professionals sanitaris fent tota la tasca d’automatització de les baixes”, per insistir en el fet que “hem de ser prudents a l’hora d’establir mesures que serien extremament costoses per a la CASS i en un segon terme per a l’Estat”.
Crítiques del PS
El Partit Socialdemòcrata va criticar ahir la gestió que el Govern està fent de la pandèmia, en considerar que no té en compte l’impacte social i econòmic de les mesures sanitàries a l’hora d’aprovar-les. La vocal del comitè executiu i consellera general Judith Salazar va reivindicar la “falta de transcendència, previsió o escolta activa per fer aquestes mesures sanitàries, que no estem discutint”, però que caldria acompanyar, al seu parer, de mesures “de previsió d’impacte econòmic”.
Per la seva banda, el primer secretari del partit, Gerard Alís, va manifestar que “ens arriben constantment queixes que mostren el patiment del sector econòmic”, a més de posar en relleu les dificultats dels empresaris per trobar mà d’obra, així com les importants pèrdues econòmiques que pateixen els treballadors que han d’agafar la baixa o restar en aïllament per la covid.
En concret, el primer secretari del PS va fer referència al fet que la baixa per covid es tramiti com a malaltia comuna, amb la pèrdua d’ingressos que això comporta per als treballadors. Una situació que s’agreuja amb els confinaments escolars, que obliguen molts pares a quedar-se a casa per tenir cura dels fills. Tant Alís com Salazar van manifestar que no comprenen que el Govern emprés l’argument que la incidència havia disminuït per deixar d’equiparar la baixa per coronavirus a l’accident laboral, però que ara, quan es registren xifres de contagi rècord, no s’apliqui aquest criteri i se segueixi considerant malaltia comuna.
Alís va assenyalar que aquest impacte s’estén a les empreses, que a vegades “s’han trobat amb la meitat de la plantilla sense poder anar a treballar” i amb problemes per contractar personal. En aquest sentit, Salazar va alertar que “ens enfrontem a un greuge estructural de salaris baixos, lloguers alts i un cistell de la compra força alt, sumat a aquest context sanitari”.
Per tal de pal·liar la situació, Salazar va instar el Govern a habilitar algun mecanisme, com ara una bústia, perquè els ciutadans puguin traslladar les seves queixes, i va defensar la necessitat d’escoltar activament els sectors per trobar solucions des del consens. Així mateix, va reclamar “que s’activi amb més força el consell econòmic i social”, a més de recordar que el partit està “obert a la modificació legislativa d’urgència quan calgui”.