La campanya de la tercera dosi de la vacuna s'estanca
Salut tanca el centre de vaccinació de la plaça de braus i l’obre a l’hospital
El procés d’inoculació de les dosis de reforç de la vacuna contra la covid-19 sembla haver entrat en un estancament les darreres setmanes. En els darrers dies no s’ha posat cap dosi de vacuna, fet que ha portat el ministeri de Salut a tancar el centre de vacunació de l’antiga plaça de braus. Com ja va passar fa uns mesos, les persones que siguin cridades a vacunar-se ho hauran de fer a partir de dimecres vinent a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell en un espai habilitat a tal efecte. Ho va explicar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va comparèixer en roda de premsa per actualitzar les dades sanitàries de la pandèmia. Malgrat el tancament del centre de vacunació de la plaça de braus, aquest espai continuarà obert a la ciutadania com a stoplab per fer-se proves TRA o TMA per detectar si s’està infectat o no de coronavirus.
El fet és que després d’haver obert la possibilitat de rebre la dosi de reforç a totes les persones majors de 16 anys, a hores d’ara només un 58,19% de la població vacunable ha estat punxada per tercera vegada. Un percentatge que contrasta amb el 83,82% de la població que ha rebut la primera dosi i el 82,42% que té la pauta completa de vacunació. En xifres absolutes, el ministeri de Salut ha administrat un total de 153.505 vacunes: 57.791 primeres dosis, 56.982 segones i 38.732 terceres de reforç.
Preguntada per si el fet que només un 58% de la població hagi estat disposada a rebre la tercera punxada i per si la decisió de vacunar només a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell evidencia que la ciutadania no està tan disposada a vaccinar-se com quan es van oferir les primeres dosis, la secretària d’Estat va ser molt contundent. “No considerem que hi hagi una manca d’adhesió de la població a la tercera dosi”, va indicar Mas, que va afegir que el percentatge actual de dosis de reforç és a causa “d’una alineació de molts factors diferents”. La secretària d’Estat va posar com a exemple de factor el fet que hi ha “moltes persones immunitzades per haver passat la malaltia” que ara mateix no poden posar-se la tercera dosi.
Mas sí que va admetre que amb un 58% de la població amb la tercera dosi inoculada, “el que preveiem és que a partir d’ara no hi haurà una demanda massiva de la de reforç”. Va afegir que a partir d’ara el que es farà “és optimitzar els recursos i els espais per adequar-los a la demanda que tenim”.
La secretària d’Estat, però, va matisar que malgrat tancar el centre de vacunació, l’hospital Nostra Senyora de Meritxell té la capacitat d’inocular 200 vacunes per dia. “Es poden vacunar 1.000 persones a la setmana”, va destacar Helena Mas.
Relaxament de mesures
Dilluns és el dia escollit perquè el ministeri de Salut comenci a relaxar les mesures que l’executiu va decretar ja fa vàries setmanes quan la sisena onada del coronavirus afectava el sistema sanitari amb més virulència i al mateix temps s’esperava l’arribada de la variant òmicron de la covid-19. La secretària d’Estat va explicar que dilluns es reunirà el consell de ministres i decretarà l’alleugeriment de restriccions relacionades amb els aforaments en els locals de restauració i hostaleria. El relaxament de les mesures també afectarà el nombre de persones que es podran aplegar a les reunions socials.
El que es mantindrà com fins ara és el tancament de l’oci nocturn. Tampoc sembla que hi haurà novetats en l’ús de la mascareta a l’exterior i en interiors. I el que no aixecarà, tal com ha passat a Catalunya, és l’obligatorietat de presentar el passaport covid per fer activitats d’oci. “Encara mantindrem el passaport covid ja que és un filtre per protegir-nos dels contagis pel fet que el nombre de persones vacunades és molt elevat i està demostrat que són menys infectives”, va dir Mas.