trastorns a joves d'entre 12 i 30 anys
Dos milions en salut mental en sis anys a l'estranger
Una setantena dels pacients atesos eren dones i el 46% eren menors d’edat
Fins a 133 joves d’entre 12 i 30 anys van ser ingressats en centres estrangers per qüestions relacionades amb malalties mentals des del 2016 fins a mitjans de l’any passat. Així es desprèn de la resposta del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat i del ministeri de Salut a una pregunta de la consellera socialdemòcrata, Judith Salazar. De les dades s’extreu que el 2019 va ser l’any amb més ingressos, fins a 32, seguit del 2020, amb 29. El 2018 van ser 23 joves els que van necessitar aquesta atenció en centres forans i l’any passat es van registrar fins a 22 casos fins al 31 d’agost, cosa que fa pensar que les xifres de final d’any també poden rondar la trentena. Els anys anteriors les xifres són més baixes i no arriben a la vintena (13 casos el 2016 i 14 el 2017).
Del total d’ingressos, gairebé una setantena eren dones i 64, homes. Pel que fa a les edats, 62 dels ingressats eren menors d’edat, fet que representa el 46,6% del total de persones que van necessitar els tractaments dels centres estrangers. Els tractaments van costar a la CASS gairebé 1,9 milions d’euros. Per part del Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat el cost total va ser de 360.600 euros, que es paguen en la majoria de casos en concepte del conveni o per prestació familiar.
Derivacions a fora
Els casos s’han derivat en cinc centres diferents. El Centre d’Investigació i Tractament d’Addiccions (CITA), el Centre d’Especialistes en Salut Mental (ITA), que tracta principalment trastorns alimentaris, de conducta i d’addiccions en menors. També el centre Amalgama 7, principalment per a tractaments de trastorns de conducta en menors, el CA-SJDE-Lleida, per a tractaments psiquiàtrics i de trastorns de conducta i el Centre Bellavista, també per a tractaments psiquiàtrics.
En concret, el centre que més residents andorrans ha atès des del 2016 és l’ITA, amb 70 pacients. El centre especialitzat en tractaments de trastorns alimentaris, de conducta i d’addicions en menors també és en el que havien ingressat més residents durant el 2021 (9 fins al 31 d’agost). Segons les dades, el segueix Amalgama 7 (23) i CA-SJDE-Lleida (22). Al llarg d’aquests últims sis anys també s’han atès 12 residents a CITA, 6 al Centre Bellavista, 4 en centres privats i un a l’hospital Infantil Sant Joan de Déu.
El ministeri de Salut fa temps que treballa amb el nou pla de salut mental que, entre altres qüestions, vol reduir el nombre d’ingressos per casos de salut mental que ara s’han de fer a l’estranger. L’objectiu és que el Principat tingui un espai per poder ser atesos, el que facilitaria que poguessin tenir a prop als familiars i amics i ajudar en la recuperació. Actualment, ja hi ha un primer esborrany del pla de salut mental i la voluntat del ministeri és que a finals de l’any que ve les 62 accions i les 14 línies estratègiques que té el pla ja estiguin totes en funcionament. En concret, una de les línies estratègiques que planteja el pla és que en la mesura del possible els adults que ara estan sent tractats a fora puguin retornar al país. La idea seria, entre d’altres, impulsar un centre residencial de salut mental en què es pogués atendre aquestes persones. El model d’aquest, però, encara no s’ha definit. Podrien ser pisos tutelats, un centre de dia, etcètera. Això permetria atendre molts dels pacients que ara s’atenen fora del país tot i que en alguns casos podria seguir sent necessari derivar-los a l’estranger. L’estratègia del ministeri de Salut també incorpora accions per tractar les addiccions en els menors d’edat o la revisió de la cartera de serveis.
EL CREI SERÀ UNA REALITAT AVIAT
El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat de la ministra Judith Pallarés, Ester Vilarrubla i Víctor Filloy, entre d’altres autoritats, va visitar a principis de setmana el nou Centre Residencial d'Educació Intensiva que, tal com va indicar ell mateix a través de les xarxes socials, “posarem en funcionament pròximament”. “Una iniciativa anhelada que vam impulsar la legislatura passada per donar el suport apropiat i a casa nostra als joves amb trastorns conductuals o problemes d'addiccions”, afirmava.