fenòmens naturals

La crisi sísmica mobilitza experts d'Andorra i Catalunya

L’anàlisi de l’episodi de terratrèmols es farà per part investigadors d’Andorra Recerca + Innovació i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Localització de l'epicentre del terratrèmol al mapa.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Membres d’Andorra Recerca + Innovació i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya duran a terme conjuntament un estudi detallat amb l’objectiu d’analitzar la crisi sísmica que s’està produint als entorns del Principat des del mes d’octubre. Així ho va anunciar ahir una de les investigadores de l’entitat, Anna Echevarria. “Tenim la intenció de posar en comú aquests episodis des dels seus inicis per veure la seva evolució en el temps i la seva distribució espaial”, va explicar. Més enllà de la motivació d’anàlisi científica d’aquesta recerca també va voler deixar clar, però, que tenint en compte que Andorra s’emmarca dins d’una zona de sismicitat moderada –provocada pel xoc entre les plaques ibèrica i europea–, es tracta d’una situació poc freqüent però normal. “No hi estem acostumats perquè no ho recordem però l’any 1970 va haver-hi un episodi similar”, va relatar Echevarria tot referint-se a les evidències que mostra el catàleg macrosísmic de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA). De fet, a la llista de terratrèmols històrics amb epicentre a Andorra destaca una associació sísmica de tres terratrèmols que es va produir entre el 13 i el 18 de març d’aquell any i que van tenir una intensitat màxima de V i VI, un grau menys, de fet, que la sèrie actual. “Amb aquest exemple veiem clarament que no es tracta d’un episodi extraordinari ni inusual”, va recalcar la investigadora. En relació amb aquest tema, Echevarria va precisar que tots dos fenòmens es poden qualificar de “crisi sísmica” perquè no alliberen l’energia de cop, sinó que ho fan al llarg del temps a través d’una successió de sismes.

Un sisme superficial

El terratrèmol que es va produir a les tres i dos minuts de la matinada d’ahir i que va registrar una magnitud de 3,8 graus s’ha considerat “fortament percebut” a tot el territori andorrà, un fet que s’explica perquè l’epicentre del sisme –situat a Os de Civís– es va produir a una profunditat de 3,7 quilòmetres, una distància que, segons va explicar ahir la investigadora d’Andorra Recerca + Innovació Natàlia Gallego, és de caràcter superficial. “L’hipocentre, el punt on s’ha trencat la placa i s’ha alliberat l’energia, ha estat superficial i aquest és un factor que ha fet que es notés més el sisme a la població”, va explicar l’especialista. Per altra banda, des d’Andorra Recerca + Innovació també es va anunciar que es van produir 15 rèpliques del terratrèmol principal entre Andorra i al voltant d’Os de Civís, la major de les quals va tenir lloc a les 3.10 hores amb una magnitud (M1.7). Pel que fa a la intensitat, el sisme es va catalogar de grau V dels X que hi ha establerts, segons la primera estimació de càlculs percebuda. Tot i això, Echevarria va informar ahir que aquesta dada pot variar segons els resultats que s’obtinguin a l’enquesta sísmica, que es va obrir ahir mateix a la població i que es mantindrà activa durant una setmana. “No descartem que la intensitat baixi a IV”, va avançar la investigadora, que ahir preveia una participació d’unes 250 persones entre Andorra i Catalunya. “Agraïm a la població que respongui a l’enquesta. Com més dades tinguem millor podrem afinar els resultats geogràficament”, va detallar. Concretament, es tracta d’un qüestionari perquè els ciutadans aportin informació sobre la percepció del terratrèmol accessible des de l’adreça.

Pel que fa a la reacció ciutadana, els bombers van afirmar haver rebut diverses trucades de persones que demanaven què havia succeït. Tot i això, no es van registrar danys materials ni humans causats pel sisme. Per altra banda, la policia també va rebre nombroses trucades de ciutadans que informaven d’allò que acabaven de sentir però els agents del cos de seguretat no van haver de fer cap intervenció. Les xarxes socials, com és habitual en aquest tipus de situacions, també van tenir la seva repercussió. En aquest cas, Twitter es va omplir de comentaris d’usuaris de totes les parròquies indicant que el tremolor s’havia sentit amb claredat. La majoria, amb més o menys dosi d’humor, asseguraven haver-se despertat per la intensitat provocada pel sisme.

Fomentar la conscienciació

El director general de Protecció Civil, Cristian Pons, va explicar ahir que el cos va actuar d’acord amb el pla d’actuació per cas d’emergència sísmica, que inclou una sèrie de procediments com el fet d’informar la població amb d’un avís oficial o compartir el comunicat procedent d’Andorra Recerca + Innovació. Per altra banda, també va explicar que Protecció Civil participa i es troba treballant en el projecte europeu POCRISC, l’objectiu del qual és fomentar una cultura comuna del risc sísmic als Pirineus per afavorir la difusió d’informació. En relació amb el tema de la sensibilització, Pons va avançar que tot i el baix risc que suposa un terratrèmol d’intensitat IV pel que fa a danys, el cos anirà compartint durant les properes setmanes una sèrie de consells a través de les xarxes socials amb l’objectiu de recordar a la població informació per a l’autoprotecció. “És a mesura d’anar repetint els consells que la gent els assimila”, va assegurar. “Intentem ser actius i la nostra feina és traslladar a tothom aquesta sensibi­litat”.

APUNTS

Nou episodi sísmic

Durant la matinada d’ahir es va registrar un nou terratrèmol de magnitud 3,8 i intensitat IV que es va considerar “fortament percebut”.

Caràcter superficial

L’hipocentre –el punt on es va trencar la placa i es va alliberar energia– va ser superficial i això va provocar que el sisme es notés més a la població.

Cap dany personal

No es va registrar cap dany material ni personal. Tot i això, bombers i policia van rebre trucades de ciutadans demanant què havia succeït.

Enquesta a la població

Andorra Recerca + Innovació ha obert un formulari perquè els ciutadans aportin informació sobre el terratrèmol segons la seva adreça.

LES XARXES SOCIALS TREMOLEN

Tan bon punt va cessar l’activitat sísmica, molts van ser els usuaris que van encendre els cel·lulars per compartir si aquell tremolor que havien sentit al llit era un malson o efectivament havien percebut el terratrèmol.

Andorra i Catalunya faran un estudi de la crisi sísmica

El terratrèmol, de magnitud 3,8 amb epicentre a l'Alt Urgell, es va notar a tot el territori andorrà.

Andorra i Catalunya faran un estudi de la crisi sísmica

Andorra i Catalunya faran un estudi de la crisi sísmica

Andorra i Catalunya faran un estudi de la crisi sísmica

tracking