Música
Tota la música a ritme de clic
www.musik.diariandorra.ad, del Diari d’Andorra, esdevé la primera web dedicada exclusivament als solistes i les bandes del país. S’hi poden trobar les fitxes de 85 grups, videoclips, novetats, lletres, cançons, concerts...
Aplegar en una sola web tota la música moderna que es fa a Andorra és l’objectiu que s’ha marcat la web musik, una plataforma impulsada pel Diari d’Andorra que avui veu la llum. Hi tenen cabuda les notícies i creacions dels intèrprets del país de pop, rock, jazz, blues, rumba, folk, electrònica, rap o d’altres músiques urbanes. El projecte, accessible a través de l’adreça electrònica www.musik.diariandorra.ad, no tan sols pretén ser l’aparador de tots els músics de casa, sinó que també vol esdevenir un punt de trobada de la comunitat, un lloc de consulta per a tots els programadors culturals tant del país com de fora i una plataforma de nous talents. Els continguts són la part més important d’un projecte que també aposta per la interacció. El gruix de la web l’ocupen les fitxes dels intèrprets i grups. Del centenar de perfils que s’han identificat al llarg del procés de documentació, en un primer moment se n’incorporen 85 que s’aniran ampliant de manera gradual. Aquests fitxers inclouen una galeria fotogràfica, els videoclips, les cançons disponibles a Spotify, reproductor propi de temes, les notícies que han generat, els enllaços a xarxes socials o un formulari de contacte i/o contractació. Es tracta d’un projecte viu que anirà actualitzant de manera permanent tota aquesta informació.
El projecte compta amb el suport del ministeri de Cultura fruit de la convocatòria d’ajuts per a projectes de difusió cultural dels mitjans de comunicació privats. La ministra Sílvia Riva ha destacat que la web permet mostrar tota la producció musical andorrana i servir d’estímul als creadors. “La música travessa a Andorra un moment extraordinari. Mai hi havia hagut tantes bandes i solistes, de tanta qualitat i amb tanta riquesa. A més, hi ha col·laboracions constants de músics mesclant tota mena d’estils que generen propostes úniques i genuïnes.”
La web s’alimenta de les creacions que els artistes difonen, els clips publicats als seus perfils socials o les plataformes d’streaming com Spotify. “La idea –subratlla el responsable del projecte, Toni Farrero– és que Músik s’alimenta de les seves pròpies plataformes. Actuem com a cadena de transmissió entre el públic i les obres i autors.” Però també es nodreix dels altres mitjans del grup Premsa Andorrana. Així, utilitza els continguts de l’arxiu del Diari i el plató de Diari TV, la televisió d’streaming de diariandorra.ad, per enregistrar entrevistes i actuacions en directe. La primera a desfilar-hi ha estat la cantant Jaqui Lin, que té a punt el primer llarga durada i que ha protagonitzat una de les sorpreses de la temporada en fer-se càrrec del tema principal de la banda sonora de la sèrie de Netflix El inocente. Jaqui Lin interpreta a més en directe a l’estudi del Diari una de les cançons del seu primer disc, que es presenta divendres.
Músik inclou les darreres novetats de videoclips però també hi suma els antics. En total més de 325 peces que componen la història recent de la música andorrana. Un altre dels al·licients és el Top 4 local, un rànquing amb les cançons més escoltades.
L’apartat de notícies reflecteix totes les novetats que generin els músics del país, ja sigui pels nous enregistraments, les gires o les col·laboracions. La proposta aposta per la pluralitat i la diversitat, ja que promociona tant grups consolidats de llarga trajectòria, com Hysteriofunk, Persefone o Mordigans, per citar tres exemples, com autors novells als quals ofereix una microsite específica que aplega informació fins ara disseminada en diverses plataformes.
Ignasi de Planell, director general del Diari d’Andorra, ha mostrat la voluntat del grup editorial d’ampliar el seu radi d’actuació més enllà de la informació per implicar-se en projectes que siguin una eina útil per al teixit cultural o social. “El Diari ha de potenciar encara més el seu paper central al país. La web Músik no tan sols posa a l’aparador els autors, també ha d’afavorir el consum cultural, de discs i de concerts en directe.”