sANITAT

L'any 2020 van avortar a Catalunya 116 dones d'Andorra

Entitats feministes demanen que es despenalitzi l’avortament per evitar aquesta situació

Manifestació a favor de l'avortament a Andorra.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 2020 van avortar a Catalunya 116 dones residents al Principat, segons les dades facilitades pel departament de Salut de la Generalitat. Les dades que ofereix la Generalitat no inclouen les intervencions que s’hagin pogut fer en clíniques privades de Catalunya. Les autoritats de salut de França, d’altra banda, no faciliten dades sobre els avortaments que es realitzen al seu sistema sanitari públic. Per tant, les dades són inherentment incompletes i presumiblement mostren un percentatge indeterminat dels avortaments que han practicat a dones andorranes fora de l’Estat.

Per edats, van ser les dones d’entre 25 i 29 anys les que més intervencions van dur a terme a Catalunya. Van ser 31, el 26,7% del total. Sis dones menors de vint anys van avortar el 2020 en hospitals públics catalans i 18 majors de 35. Entre 20 i 24 anys va interrompre l’embaràs 17 dones; entre 30 i 34 anys, 21, i entre 35 i 39 anys, 23.

Respecte a aquestes dades, Mònica Codina, presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), considera que “dones andorranes que avorten sempre n’hi haurà”, i que “no haurien d’haver de deixar el país per poder-ho fer”. En aquest sentit, Antònia Escoda, d’Acció Feminista, demana la despenalització total de l’avortament perquè “ningú hauria de decidir per nosaltres”, i afegeix que com que hi ha molt poca informació sobre les circumstàncies en les quals les dones andorranes decideixen avortar es cau en un dèficit d’atenció sanitària. “Tenim un problema seriós respecte a les dades en aquest tema: no sabem el perquè dels avortaments d’aquestes dones. Hauríem de saber si ho han fet perquè consideren que no és el moment per raons d’edat, situació personal o econòmica o si corria perill el fetus o la mare”, explica Escoda. Amb tot plegat, considera que no tenir aquestes dades –que es podrien aconseguir fàcilment si es poguessin practicar avortaments a Andor­ra– perjudiquen la salut pública, especialment la de les dones.

En aquest sentit, tant l’ADA com Acció Feminista reclamen novament la despenalització de l’avortament per encarar el que consideren un afer de salut i interès públic. En aquest sentit, Mònica Codina afegeix que s’ha de mirar d’avançar per com a mínim fer un primer pas per despenalitzar els tres supòsits bàsics: risc per a la vida per a la mare, inviabilitat del fetus i violació. Des d’Acció Feminista es reclama una despenalització total de l’avortament perquè els supòsits es vinculen a un permís que consideren inneces­sari.

tracking