salut mental

Participació del Govern en un centre psiquiàtric a la Seu

El bisbat rehabilitarà l’edifici del seminari i demana la col·laboració del Principat per gestionar el personal sanitari

L'edifici del seminari de la Seu d'Urgell.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El bisbat d’Urgell impulsarà un centre psiquiàtric a la Seu amb la col·laboració del Govern d’Andorra i de la Generalitat de Catalunya. El projecte, que serà gestionat de manera independent al bisbat, preveu rehabilitar l’edifici del seminari per fer-hi les instal·lacions pertinents. El cost econòmic l’assumirà íntegrament el bisbat amb els diners d’una herència rebuda i l’executiu hi podria col·laborar amb la gestió del personal sanitari del centre. L’objectiu és sumar recursos i fer un centre de salut mental de referència a tot el territori pirinenc. El conveni de col·laboració encara no està signat però segons les fonts consultades està força avançat i ja s’han mantingut converses per trobar punts d’entesa.

La voluntat del Govern inicialment era construir un centre per tractar malalties mentals que requereixin ingressos de llarga durada dins del país. L’objectiu era evitar, com passa ara, que les persones que s’han de sotmetre a aquests tractaments s’hagin de desplaçar a centres de Catalunya amb els quals el Principat té convenis. La distància amb aquests centres, però, dificulta la comunicació amb les famílies i no ajuda a una pròspera recuperació dels malalts. Disposar d’un centre proper és una petició reiterada de les associacions de malalties mentals del país.

En el moment de plantejar el centre andorrà el bisbat va informar el Govern del projecte que tenia entre mans per trobar sinergies. Una proposta que l’executiu veu amb bons ulls, no tan sols per la part econòmica que s’estalvia, sinó perquè apostar per un centre de referència per al territori pirinenc permetrà oferir més tractaments. A més, les fonts consultades remarquen que té poc sentit construir dos centres de salut mental a tan poca distància pel nombre de pacients a tractar.

Tres centres

El Govern no ha descartat del tot la possibilitat de construir un centre al país perquè el conveni amb la Seu no està tancat. Tot i així, les fonts van afirmar que el bisbat té molt clar el projecte i ja hi ha un primer esborrany de les característiques que tindria, per la qual cosa tot fa pensar que tirarà endavant.

Si s’acaba materialitzant, el Principat tindrà fins a tres instal·lacions destinades a la salut mental. Per una banda el Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), destinat a adolescents amb problemes de conducta, la quarta planta de l’hospital per a aquells brots relacionats amb les malalties mentals que necessitin una intervenció ràpida i de curta durada, i el nou centre a la Seu d’Urgell, que acollirà els pacients que necessiten un període més llarg d’ingrés.

De moment, però, no hi ha cap data fixada per iniciar les obres per habilitar l’edifici ni tampoc hi ha cap conveni tancat. L’ajuntament de la Seu d’Urgell ja està al corrent de la voluntat de portar a terme la iniciativa per part del bisbat i amb la col·laboració de la Generalitat, però, segons va indicar ahir, encara no disposa del projecte concret.

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela ha entrat a Sindicatura una demanda d’informació al Govern i ha sol·licitat tota la documentació del projecte, com actes de reunions, informes tècnics i de viabilitat, i correspondència. La finalitat d’aquesta demanda és poder conèixer quin tipus d’equipament s’hi construirà perquè, segons el partit de l’oposició, no se’ls ha informat del projecte. En aquest sentit, Vela va recordar que l’esmena presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata sobre la creació d’un centre de salut mental a Andorra va ser rebutjada pel Govern arran d’aquest projecte de col·laboració.

PARTICIPACIÓ DELS JOVES A LA TAULA D'ADDICCIONS

L’executiu ha aprovat la incorporació a la Taula nacional de salut mental i addicions de representants del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra en qualitat de membres de ple dret, segons va informar el ministre Jover. L’objectiu és que ajudin a desenvolupar accions per ser “més eficients i eficaços” en polítiques de salut mental i addicions.

Projecte

1 El bisbat aposta per un centre a la seu d’urgell

El bisbat impulsa la construcció d’un centre de salut mental que s’ubicarà a l’edifici del seminari. El cost de la rehabilitació l’assumirà el bisbat i la gestió del personal la podria fer el Govern.

2 L’objectiu és ser un referent pirinenc

L’objectiu és construir un centre psiquiàtric que es converteixi en un referent pirinenc. El Govern veu amb bons ulls la iniciativa i considera que la suma de sinergies permetria atendre més pacients i més patologies.

3 Oferir tractaments a prop de casa

Actualment les persones que necessiten un tractament d’aquestes característiques s’han de desplaçar a Catalunya. El centre urgellenc solucionaria el problema de la distància.

4 El projecte està força avançat

El projecte, segons les fonts consultades, ja està força avançat. Encara, però, no s’ha signat cap conveni de col·laboració.

tracking