sanitat
Un informe sobre la radioteràpia xoca amb la visió del Govern
La Societat Espanyola d’Oncologia i Radioteràpia desaconsella viatges de més de 100 quilòmetres per tractar-se
El debat sobre instal·lar o no una unitat de radioteràpia al país porta cua de fa temps. Ara, un informe emès per la Societat Espanyola d’Oncologia i Radioteràpia (SEOR) xoca amb la visió de Govern. Així ho va comunicar ahir Josep Saravia, president d’Assandca, qui va assegurar que, davant d’aquesta resposta, l’associació continuarà reclamant aquest servei per als malalts de càncer residents al Principat. “El mes de desembre ens vam reunir amb el cap de Govern i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Allà, ells ens van exposar que no eren partidaris de l’obertura d’aquesta unitat a Andorra per una sèrie d’arguments”, va recordar Saravia, a més d’explicar que va ser precisament per aquest motiu que Assandca es va posar en contacte amb la SEOR. “Vam recollir tota la informació i els la vam fer arribar perquè l’analitzessin”, va detallar. Dos mesos després, la resposta de l’informe de la societat desaconsella totalment que una persona amb càncer es desplaci per dur a terme el seu tractament corresponent si el viatge és superior als 100 quilòmetres. En aquest cas, la distància entre Andorra i el Centre Mèdic Teknon de Barcelona –on es duen a terme les corresponents sessions de radioteràpia– és d’uns 190 quilòmetres. “La distància és un factor que juga en contra del pacient”, va assegurar Saravia en relació amb la informació de l’informe. “Hi tenen a veure molts factors: els costos que comporta, que la persona no hauria d’estar tant de temps sense menjar alguna cosa... en total són sis hores per a un tractament de 10 minuts”, va destacar.
Els arguments de l’executiu
Entre els arguments que van exposar el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la trobada del mes de desembre passat per justificar la no obertura de la unitat al país destacava el fet que les tècniques per tractar la malaltia han evolucionat molt i, davant de l’auge de les teràpies alternatives, actualment no és necessari en tots els casos rebre específicament un tractament de radioteràpia. Un fet que comportaria que aquesta futura unitat no la utilitzarien el 100% dels pacients. “Hi ha certs casos que es recomana la braquiteràpia”, va dir Saravia a tall d’exemple. “Tot i això, l’informe detalla que en el 60% dels casos és necessària la radioteràpia”, va afegir, remarcant la necessitat de comptar amb la unitat al país. Per altra banda, Espot i Benazet van al·legar el fet que actualment no seria suficient comptar amb una sola màquina de radioteràpia ja que, degut a l’avenç tècnic i segons el tipus de tractament, ara les unitats disposen de diversos instruments. “Ja no estaríem parlant d’un milió d’euros, sinó que la xifra es multiplicaria molt més. Potser, fins a quatre o cinc milions”, va calcular Saravia. En aquest sentit, va explicar que aquest era un factor que se sumava al fet que, segons la seva visió, l’opció sigui encara menys viable.
Però Saravia va replicar que, a hores d’ara, no s’ha dut a terme cap estudi independent per analitzar la realitat de la radioteràpia al país. Un fet que, segons ell, seria interessant de dur a terme. “Comptar amb una unitat de radioteràpia al país no només afavoriria Andorra, sinó que també beneficiaria els territoris del voltant com la Seu d’Urgell, la Cerdanya o Puigcerdà, que es troben a la mateixa situació”, va deixar clar. Quant al desgast personal que suposa un trajecte diari d’aquestes característiques, Saravia va destacar com a punt a favor el fet que els pacients andorrans disposen d’un horari de matí. “Nosaltres tenim la sort que fem la radioteràpia al matí. Una dona de Sòria va explicar que la citaven a les 19 hores i, entre el desplaçament i el tractament, no arribava a casa seva fins a les onze de la nit”, va relatar. “S’han donat casos en què la gent, fins i tot, canvia de residència”, va afegir, deixant clar que aquí no s’havia donat cap cas.
CRONOLOGIA
-Reunió amb el Govern
Al desembre va tenir lloc una reunió entre membres d’Assandca i del Govern. Els representants de l’executiu es van mostrar contraris a l’obertura d’una unitat de radioteràpia al país.
-Consulta a la SEOR
Assandca va reunir la informació de la trobada i la va fer arribar a la Societat Espanyola d’Oncologia i Radioteràpia.
-Resolució
L’informe de la SEOR apunta que és totalment desaconsellable per als malalts de càncer realitzar viatges de més de 100 quilòmetres.
DETECCIÓ DE CÀNCERS EN ESTAT MÉS AVANÇAT
Aquest any es detectaran més càncers i en un estadi més avançat. Així ho va explicar ahir el president d’Assandca, Josep Saravia. “S’estan endarrerint molt les proves de control i els cribratges als hospitals a causa de la pandèmia”, va informar Saravia referint-se a la saturació dels centres mèdics d’Andorra i els d’Espanya. “Els càncers no es detectaran a la fase inicial, els tumors estaran més evolucionats i seran molt més difícils de tractar”, va avançar. Precisament pel context de pandèmia, Saravia va explicar que Assandca no havia dut a terme cap activitat amb motiu del Dia mundial contra el càncer. “Tot i això tenim pensada una sèrie d’accions que durem a terme el 15 de febrer amb motiu del Dia mundial contra el càncer infantil a les escoles”, va informar.