REPORTATGE

Els perills de la muntanya

Una bona planificació de l’excursió i conèixer els factors de risc pot evitar molts problemes al terreny. Per això una bona opció és tenir coneixements en allaus, neu i seguretat hivernal.

Els participants al curs durant una de les pràctiques a Arcalís.Andorra recerca i innovació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tenir precaució a l’hora de fer activitats a la muntanya és una cosa que alguns saben necessària, però que a vegades no s’aplica o no prou. Potser per autoconfiança, per coneixement del territori o per desconeixement d’aquells factors que poden alterar l’experiència viscuda, que a vegades són causes o decisions incorregibles que poden provocar un accident. Alertar d’aquests factors i dotar de coneixement és una de les funcions de l’EDNA, l’espai de neu i allaus d'Andorra Recerca + Innovació, que conjuntament amb el Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers d’Andorra i l’EFPEM (Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya) gestionen un espai de divulgació i formació sobre la neu, les allaus i la seguretat hivernal.

El cap de setmana passat es va dur a terme el curs bàsic per iniciar-se en el món de la meteorologia i nivologia, com també per aprendre a traçar itineraris amb seguretat i saber fer un rescat bàsic. La formació va comptar amb una vintena de participants, la majoria dels quals amb experiència prèvia o habituals en aquestes pràctiques. Tot i que no era un dels requisits del curs, sense practicar esports d’hivern habitualment per terreny nevat fora pista, es podia fer més difícil seguir el fil d’algunes de les temàtiques o anar més perdut a causa de la mancança de certs tecnicismes i de la pràctica del mateix esport. No obstant, la formació apropava a qualsevol a entendre la quantitat de factors els quals ignorem i són necessaris a tenir en compte a l’hora de planificar la sortida, en arribar a l’inici de la ruta i quan es presenta un problema durant l’excursió.

Les divuit hores de formació intensiva es van repartir en dos dies de teoria i un de pràctiques a l’estació d’Arcalís. Al domini ordinenc es va dividir el grup en dos i es van realitzar dues activitats per dur a terme part del que s’havia après els dos dies anteriors. Així, mentre uns feien un perfil de neu els altres aprenien a fer un rescat sobre el terreny amb un taller de sondatge i es buscaven també DVA (detector de víctimes d’allaus) enterrats per experimentar la sensació de trobar algú durant un rescat. Al curs es va demostrar la necessitat de saber interpretar el mantell de neu, per conèixer quines són les capes febles que poden col·lapsar per una sobrecàrrega, que causa el seu trencament, i en conseqüència una allau. Això és important, perquè la majoria d’allaus, segons explicaven els formadors, solen ser provocades pels mateixos esquiadors. En aquest context, saber llegir el butlletí d’allaus prèviament a la sortida, ser coneixedors de quina és l’orientació de la vessant de la muntanya on es farà l’excursió, interpretar la cartografia per identificar els perills en funció de la morfologia del terreny i preveure alternatives a la ruta, conèixer l’estat del cel o consultar la meteorologia es fa absolutament necessari. A més, a banda de disposar del material concret de l’esport com poden ser raquetes o esquís de muntanya també cal tenir l’equip personal de rescat (DVA, pala i sonda) sense el qual no hauríem de sortir per molt controlat que tinguem la resta.

De fet, les històries en primera persona dels formadors apropaven i feien palès als participants de la necessitat de prendre consciència per no posar en risc la vida d’altres persones per les decisions que prenem i assumir, que a vegades, a la muntanya, la millor decisió és fer marxa enrere.

CONÈIXER EL MATERIAL QUE PORTEN DE RUTA

Els formadors dels tallers, sobretot el Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers, van recalcar en diverses ocasions al llarg del curs que és indispensable ser coneixedors del material que s’utilitza i es porta durant l’excursió abans de sortir, a més de verificar-ne el funcionament prèviament. La roba és un factor molt important, ja que les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament i s’ha d’anar preparat, però també ho és el material tècnic com el piolet o els grampons, cada un associat a una activitat diferent. Com també la necessitat de dur una farmaciola i l’equip personal de rescat (DVA, sonda i pala), que cal conèixer correctament i ens pot ajudar a la supervivència en cas d’allaus.

tracking