acord d'associació
Andorra creu que el nou cap negociador de la UE seràmolt tècnic
El lloc està actualment vacant a l’espera que la Comissió Europea nomeni la persona en qui delegarà les converses
Andorra no té en aquests moments interlocutor a Europa. Ni San Marino ni Liechtenstein. La plaça de negociador europeu amb els microestats per assolir un acord d'associació està vacant, segons es desprèn del document que va ser lliurat el dia 20 als grups que participen en l'acord polític i on es va fer balanç de les rondes de negociació de l'any passat i les perspectives per a aquest exercici.
Els representants de cada grup van rebre un document on es repassa l'estat d'avançament del projecte, s'informa de l'estructura de negociació de la Unió Europea, del calendari de trobades d'alt nivell, dels treballs d'avaluació d'impacte costos/oportunitats i també dels avançaments dels treballs amb els col·legis professionals.
Crida l'atenció que en l'apartat on apareix l'organigrama de la Comissió Europea i els responsables de cada àmbit, el que pertany a Suïssa i els petits estats (on s'inclou Andorra), apareix la paraula “vacant”, fet que vol dir que Brussel·les no té designat a hores d'ara cap negociador per a les converses amb els tres microestats europeus que volen arribar a un acord d'associació.
Josep Pintat, de terceravia, va preguntar sobre la qüestió. La reunió va tenir lloc el passat dia 20 de gener, dins del marc de l’acord polític en el qual participen el Govern i els grups parlamentaris, i té només un caràcter informatiu, després que fracassés l’intent d’aconseguir un pacte d’estat per a Europa. La resposta del negociador andorrà, Landry Riba, va ser que s’ha canviat la persona responsable de les converses amb Andorra i els altres microestats, i per això en l’informe que va confeccionar l’executiu per a aquesta trobada de l’acord polític no hi figura cap nom.
Segons fonts de l’oposició l’explicació és que hi ha hagut un canvi de persona i es tem que sigui un perfil menys polític i més tècnic. No acaba d’agradar a l’oposició i als andorrans que Brussel·les opti per col·locar un responsable de perfil baix en una negociació en què la discussió política és de gran importància.
Els representants que no formen part de la coalició de la majoria van trobar sorprenent que en el calendari de trobades d’alt nivell se’n mencioni una primera, el dia 31 de desembre, amb l’equip negociador de la UE, i n’hi ha programada una segona per demà. Sense interlocutor vàlid serà amb la delegació tècnica.
En l’informe s’aclareix que les eleccions generals es deixaran per a la data prevista, és a dir a la primavera, i s’avança que el referèndum sobre Europa se celebrarà a finals del 2023, durant la presidència espanyola del Consell de la UE. Dins d’aquest apartat, que s’anomena Horitzons temporals, s’anuncia que l’entrada en vigor de l’acord serà com a molt aviat durant l’any 2024. Així, mateix el text acordat hauria d’estar enllestit el darrer trimestre d’aquest any, una previsió que l’oposició considera exageradament optimista, atès que queda encara molt per negociar i acordar.
El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, va confirmar que no hi ha negociador a l’altra banda de la taula: “Anem fent trobades amb l'equip tècnic de la nova estructura però la UE encara no ha designat ningú”. El responsable de l’executiu va recordar que “la negociació per a un acord d’associació amb la UE va tancar l’any amb cinc rondes virtuals que han abordat 10 dels 25 annexos”. El relleu a la nova direcció estava previst, i els tres microestats van demanar a la tardor poder mantenir una interlocució de caràcter més polític.
De moment s’ha passat el termini de fer el nomenament al gener i, segons van explicar des de l’oposició -després de la reunió última-, tot fa intuir al Govern que aquesta interlocució serà més tècnica, tot i que Andorra defensa que cal algú que tingui prou autoritat com per adoptar decisions polítiques.
Tampoc es veu gaire clar el calendari. Sembla exageradament optimista tenint en compte que hi ha molts temes pendents, com per exemple tot el que fa referència a la llibertat dels serveis financers. A més, en l’informe s’indica l’estat d’avançament de la negociació i no apareix cap àrea en què s’hagi tancat l’acord entre les parts.
COMA DEMANA DETALLS DE L'ACORD
La consellera ordinenca de DA, Berna Coma, va sorprendre en la darrera comissió legislativa de Relacions Exteriors en reclamar per tercera vegada la compareixença de Landry Riba perquè expliqui la situació de les negociacions amb la Unió Europea. Terceravia hi va estar d’acord mentre que des del PS es veu amb incomprensió que Coma no estigui informada pel seu propi grup parlamentari, que està plenament al corrent del moment que travessa la negociació per a l’acord amb Brussel·les.