seguretat social
Govern defensa que s'ha d'establir un equilibri entre els metges i la CASS
L'executiu reconeix l'existència de "divergències" amb el consell d'administració de la seguretat social
L'executiu reconeix l'existència de "divergències" amb el consell d'administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) a causa de les modificacions de les tarifes que Govern ha introduït en el reglament del Tribunal Mèdic. Així ho ha afirmat el ministre Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres "ens escoltem molts tots els comentaris que venen per part de les persones electes nomenades pel Govern o pels mateixos professionals que hi ha a laCASSperquè pensem que els seus comentaris són molt valuosos. Això no vol dir que no puguem tenir petites divergències en alguns punts". Segons ha explicat el titular de Finances, les noves tarifes proposades responen a voler "trobar un equilibri entre laCASSi el Col·legi Oficial de Metges d'Andorra". En aquest context ha defensat que l'executiu ha de compaginar "les demandes que ens fa laCASSo alguns dels seus membres i les que ens poden venir d'altres col·lectius o d'altres institucions".
L'executiu també ha volgut destacar que la modificació de reglament que s'ha aplicat genera que la tarifa passi de 29 als 50 euros, dels quals, només en cas de necessitat, l'usuari ha de pagar una tercera part. En aquest sentit, Jover ha dit que "no estem parlant d'una xifra estratosfèrica, però estem oberts a continuar parlant amb els diferents col·lectius i continuar mirant quins ajustos i quines polítiques hem de fer perquè les tarifes siguin el màxim d'equilibrades possibles".
A banda d'aquesta situació, el ministre assegura que les relacions amb laCASSi el seu consell d'administració són bones i una prova és el pressupost del 2022, que "inclou una sèrie de disposicions finals associades a modificacions de la llei de laCASSque venien suggerides per ells".Amés, Govern afirma que continuarà parlant amb la seguretat social perquè "la cooperació és molt valuosa".
Demanar el tribunal mèdic per una baixa passa a costar el doble
La modificació de la tarifa que s’abona als facultatius que assisteixen al tribunal mèdic i que ha passat de 29 euros a 50 després d’una demanda del Col·legi de Metges implica que l’assegurat que demani convocar l’organisme perquè està en desacord amb la resolució de la CASS sobre una baixa hagi d’abonar ara el doble, 66 euros davant dels 33 d’abans. La quantia preveu dos conceptes, el preu de l’informe que fa l’especialista en medicina legal i forense (que es manté en 99 euros) i el de l’assistència dels dos metges externs a la CASS al tribunal mèdic (50 euros per cadascun). Fins ara l’assegurat (que únicament paga si és ell qui demana la convocatòria d’aquest tribunal) només s’havia de fer càrrec del terç del cost de l’informe i pagava 33 euros. Ara també ha d’abonar un terç de la tarifa dels metges, amb la qual suma 33 euros més. Una pujada que és el que ha fet esclatar els representants dels assegurats al consell d’administració, que es refermen que és “injusta i injustificable” i que “pot dificultar l’accés als drets dels assegurats de recórrer davant les instàncies administratives”.
En el cas dels informes d’invalidesa, la pujada és del 50% perquè els assegurats han d’abonar el terç del cost de l’informe (que en aquest cas, i això tampoc no ha canviat, és de 198 euros) amb el terç de les tarifes mèdiques i això implica passar de pagar 66 euros a pagar-ne 99. L’alça també afecta la CASS que, segons els càlculs fets públics pels representants dels assegurats corregits a la baixa respecte els inicials, per demanar la convocatòria del tribunal per una baixa passa de pagar 157 euros a 199 i, si el pagament el comparteix amb l’assegurat, paga 133 en lloc dels 124 d’abans. En cas d’invalidesa, la Seguretat Social n’ha d’abonar 298 euros quan abans eren 256 i, si també paga l’assegurat, 199, nou euros més que abans.
SILENCI DE LA PRESIDÈNCIA
Els representants dels assegurats apuntaven que el consell d’administració de la CASS havia decidit per unanimitat traslladar a l’executiu el desacord amb l’augment perquè “va en contra de tots els assegurats (i de la mateixa CASS)”. Però el president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va declinar fer declaracions ahir, més enllà de trametre que es respectava l’opinió de tots els membres del consell. Hi ha un altre punt en què s’està en desacord, tal com indica el comunicat dels representants dels assegurats, i és que la CASS no hauria de tenir potestat per declinar una prova sol·licitada pel tribunal mèdic. El reglament, diuen, permetria aquest vet.