L'enquesta de Salut sobre la covid persistent només ha permès detectar 35 casos
L’enquesta de Salut fracassa amb un 17% de participació i obté uns resultats no concloents tot i que Mas s’aferra a defensar la fiabilitat de les dades
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va informar ahir en roda de premsa que l’enquesta sobre la covid persistent que el ministeri de Salut va posar en marxa el 26 d’octubre ha permès deduir que hi ha 35 persones al país que arrosseguen des de fa més de tres mesos símptomes derivats del SARS-CoV-2. Ara bé, tot i que Mas va defensar de totes les maneres possibles la fiabilitat de les dades, els resultats s’han d’agafar amb pinces quirúrgiques i més tenint en compte que el nombre d’infeccions s’ha multiplicat per dos des de llavors.
Dels 15.162 positius diagnosticats al moment d’encetar l’enquesta, el cens de l’estudi es va reduir a 10.205 persones per deixar fora els menors de 18 anys. D’aquests, el públic objectiu es va tornar a encongir fins a les 9.005 persones per deixar de banda aquelles que no disposen de dispositius mòbils. I d’aquest segment de població han contestat un total de 1.555 persones, és a dir, el 17% de l’univers que s’havia marcat Salut. “Encara que només hagués sigut per identificar una persona que tenia simptomatologia que fos d’identitat suficient per anar al seu metge referent o a un centre d’atenció primària l’enquesta ja està sobradament justificada”, va argumentar Mas.
Respecte als 35 casos detectats de covid persistent, la representant del Col·legi de Metges, Roser Bellmunt, va excusar-se per no poder aportar cap informació més que permetés dibuixar un perfil sobre les persones que la pateixen o la simptomatologia més propensa. De fet, ni tan sols va atrevir-se a assegurar que els 35 casos recomptats siguin una conseqüència directa de l’estudi. “No disposem d’una anàlisi detallada d’on surten aquests 35 casos. Probablement puguin venir de l’enquesta però també d’altres que puguin haver estat diagnosticats pel seu metge. És un 35 numèric, no tenim cap dada per analitzar”, va dir Bellmunt, que, això sí, va reconèixer que 35 és una xifra “baixeta”. Precisament, atenent el resultat de l’estudi, es desprendria que el percentatge de persones amb covid persistent al país és del 2,2%, quan les xifres que manega l’OMS es belluguen entre el 10% i el 20%. En aquest sentit, cal recordar que en la roda de premsa de presentació de l’enquesta la secretària d’Estat de Salut va estimar que a Andorra hi hauria d’haver “entre 1.500 i 3.000 persones” amb covid persistent.
Al voltant de la minsa participació, el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, va admetre que els resultats de la mostra “no són representatius”, raó per la qual va advertir que les xifres obtingudes “no es poden inferir a la resta de la població”. Amb tot, Micó va destacar que l’estudi “ha estat útil per conscienciar persones que han d’anar al metge”.
Amb l’objectiu d’assolir una fotografia més precisa sobre l’estat de la covid persistent, la secretària d’Estat de Salut va anunciar ahir que avui mateix s’iniciarà una segona ronda d’SMS. Aquest cop, però, per ampliar l’univers poblacional s’utilitzarà l’app d’Andorra Salut i es realitzaran trucades telefòniques.