inversió en la compra d'empreses
Protecvall se sent “fustigat” pel grup que controla la seguretat
El propietari afirma que des que va rebutjar vendre al Grup Menta s’estan fent ofertes a treballadors per “sobre d’allò raonable”
Joan Musarra, propietari de Protecvall, va pronunciar-se ahir sobre el moment convuls pel qual passa el sector de la seguretat privada amb l’aterratge del Grup Menta, que està engolint la majoria de les companyies que funcionen al país camí del que podria convertir-se en un monopoli.
Musarra, que va fundar l’empresa fa 30 anys i que ara té 70 treballadors a la plantilla, va explicar que Protecvall també és objecte del desig del grup que encapçala un empresari manxec, però que no se li ha passat pel cap vendre. De fet, va rebutjar l’oferta de Grup Menta perquè vol seguir al capdavant i fer front a una competència que augura que serà molt perjudicial també per als clients i per als mateixos treballadors, “ja que si tot està en mans del mateix grup no hi haurà alternativa ni opció de canvis per millorar, i si el mercat està monopolitzat també ho estaran les tarifes”, va avisar.
Des que va declinar la venda, assegura que se sent pressionat per no haver cedit a la proposta que tampoc va considerar atractiva econòmicament, i no dubta a parlar que des de llavors és objecte d’un “fustigament que té un clar objectiu d’aconseguir la rendició o enfonsar la nostra empresa”. Musarra es refereix de forma clara que “estan fent ofertes a personal nostre per sobre d’allò raonable, indicant clarament que el que volen no és la qualificació, com hauria de ser, sinó que la fixació és el nostre valor que es fonamenta en el coneixement intern de persones que ocupen llocs claus i que controlen tot el nostre personal, els clients i els preus”.
Musarra, que és l’únic propietari de Protecvall, va afegir que “ja estan fent visites als nostres clients amb tècniques de pressió, com també ho fan amb el nostre personal”. I va remarcar que l’ham són salaris insostenibles, horaris incompatibles amb els serveis que oferim o preus que només condueixen a pèrdues. En aquest sentit, va subratllar que qui aconsegueixi fer-se amb el monopoli “marcarà una línia que s’haurà de seguir i que de ben segur no serà la més òptima per als clients, que hauran d’acceptar el que els proposin tant en forma com en quantitat”.
Musarra és conscient que si ven, un grup dominarà pràcticament tot el sector. Certament, encara funcionen de manera independent empreses com Valira Seguretat, Sepir Seguretat o GSI, però la companyia amb seu a Encamp és la més gran i la que Grup Menta voldria incorporar, encara que també ha fet arribar ofertes a algunes de la resta.
L’empresari es vol mostrar comprensiu amb aquelles inversions foranes “sempre que sigui per aportar novetats, qualitats, tecnologia, i sobretot que ajudin el sector i que en surtin beneficiats els treballadors, clients i la societat en general”. Per això es pregunta quina és l’experiència en el món de la seguretat privada d’aquest hòlding andorrà amb matriu a Espanya, Simarro Holding & Investment. Musarra va tenir l’oportunitat de reunir-se no només amb Joan Gallardo, que és la cara visible al Principat, sinó també amb Javier Póveda, l’accionista majoritari de Simarro Holding i, per tant, qui controla també la societat andorrana.
La trobada va servir per comprovar que les posicions estan molt allunyades. Protecvall vol continuar “creixent de manera independent” i Grup Menta no va amagar el seu objectiu d’acaparar el mercat. Musarra va apuntar que hi ha un interès “purament d’inversió econòmica, ja que no pertanyen al nostre sector, i lògicament voldran recuperar-la a costa del que sigui”. I ja comença a patir les conseqüències amb la marxa d’alguns treballadors que ocupaven llocs claus i amb anys a l’empresa.
CLAUS
1. Sepir Seguretat informa que és independent
Sepir Seguretat, creada el 1986, va informar ahir que continua treballant instal·lant i mantenint sistemes de seguretat i que no ha estat adquirida per ningú.
2. Els noms de les companyies que s'han integrat
Vallsegur o Seguriser han estat comprades per aquest hòlding, com també Vipsa o Iberfoc. Fonts del sector neguen que representi Securitas Direct.
3. Bons negocis en el ram de la telecomunicació
Grup Menta pertany a dos inversors espanyols, que van fer fortuna al país veí amb el negoci de telecomunicacions amb Simarro Investment.