rEPORTATGE
Hiverns amb més pluja i menys neu
L’estudi Piragua presenta dades que preocupen els investigadors: el cabal mitjà dels rius s’ha reduït entre un 4% i un 15% cada dècada des dels anys seixanta i l’any 2050 la precipitació de neu baixarà un 15%. La pujada de temperatures ha provocat que els últims anys el desglaç comenci abans i que les fluctuacions en el cabal dels rius estiguin canviant.
La informació sobre la baixada en el volum de neu per any ja s’ha compartit amb les estacions d’esquí per ajudar-les a preparar-se per a aquesta situació. Ja s’estan provant programes que calculen el volum de neu que hi ha a cada zona del domini esquiable perquè les màquines que trepitgen la neu puguin distribuir-la de la manera més efectiva possible i estalviar aigua per generar neu artificial o que en cas que es faci, se n’hagi de generar molta menys.
Els canvis que l’estudi Piragua preveu en les precipitacions poden tenir efectes en diversos sectors. Menys precipitacions en forma de neu poden ser nocives per a les estacions d’esquí i el sector turístic, però també poden tenir efectes en les hidroelèctriques. Entre els mesos de juny i octubre la davallada del volum d’aigua que fluctua per Andorra cada cop es marca de manera més clara. En un dels moments de l’any amb més demanda energètica les centrals hidroelèctriques podrien trobar-se sense prou corrent d’aigua per fer girar les turbines.