Institucions

Aragonès afirma que hi haurà "col·laboració" d'Andorra als Jocs

Xavier Espot ha defensat la potencialitat del país en "l'acolliment de proves d'alt nivell", però remarca que la candidatura encara és un projecte molt prematur

Xavier Espot ha rebut Pere Aragonés aquest matí a Govern

Xavier Espot ha rebut Pere Aragonés aquest matí a GovernFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès ha assegurat durant la roda de premsa posterior a la trobada entre les dues delegacions que hi haurà la "col·laboració" d'Andorra als Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Aragonès ho ha dit un dia després que la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, LauraVilagrà, en declaracions a SER Catalunya, descartés col·laboracions amb Andorra amb vista a la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs, perquè les estacions d'esquí del país són "competidores" directes de les catalanes. En canvi, el president de la Generalitat ha assegurat que "els treballs tècnics han d'avançar, però la voluntat de col·laboració hi és i és molt rellevant. Quan es vagin definint es concretarà la col·laboració amb Andorra, que hi ha de ser i estem convençuts que tirarà endavant i servirà com a impacte positiu del conjunt dels Pirineus".

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot ha defensat que la candidatura de moment "és molt prematura" i que el que s'ha de construir "és el grup de treball tècnic a escala espanyola que l'elabori i quan s'assoleixin determinades conclusions, ja vindrà el moment de dir la nostra políticament". El cap de l'executiu ha recalcat que "l'important és que la candidatura pugui arribar a bon port i la col·laboració d'Andorra ja es veurà en el seu moment quina serà"; tot i això,ha dit que s'ha parlat de col·laborar de manera genèrica i "no hem entrat a detallar si serà ambinfraestructurahotelera o en les proves esportives". Espot ha defensat la potencialitat del país en "l'acolliment de proves d'alt nivell" i ha recordat que "Andorra té el domini esquiable més gran i ben dotat dels Pirineus i del Sud d'Europa", així com "la infraestructura hotelera mésrellevantde la zona pirinenca". En aquest sentit, el titular de l'executiu afirma que "hem de reivindicar tots aquests elements de valor afegit, però això no vol dir exigir una determinada participació ni un luxe de detalls, ara no és el moment oportú".

Així mateix, Aragonès ha exposat que es tracta "d'un projecte d'abast del Pirineu que ha de tenir la col·laboració de tots els territoris" iambdós mandatarishan mostrat el seu suport a la formalització de la candidatura perquè "repercutirà positivament als Pirineus, i en conseqüència a Catalunya i Andorra".

Objectius compartits

Espot i Aragonès han iniciat la roda de premsa celebrant la trobada entre les dues delegacions que "evidencia les bones relacions de veïnatge que tenim i la institucionalització d'aquestes". Espot ha assegurat que la voluntat dels dos executius és mantenir aquestes trobades de forma periòdica i cíclica per fer un seguiment acurat de les diferents col·laboracions establertes "compartim llengua, cultura, una zona geogràfica comuna i una sèrie de sinergies en l'àmbit turístic, cultural i econòmic que fan imprescindible un diàleg franc i lleial". Per això, han anunciat la voluntat d'instaurar una taula de treball que es reuneixi dos cops l'any per fer un seguiment de les temàtiques que afectin ambdós territoris.

Durant la reunió les dues delegacions han parlat dels temes d'interès conjunt que impliquen les dues administracions amb matèria econòmica, de mobilitat, salut, cultural o ambiental. En aquest sentit, els mandatarishan destacat el dedesenclavar el territori millorant les comunicacionsamb infraestructures i transport per carretera o ferrocarril per millorar la vida tants dels residents, com dels transfronterers i turistes i enllaçar la comunitat de treball dels Pirineus d'Andorra amb Catalunya i altres territoris. "Som conscients de les limitacions econòmiques que tots tenim", ha afirmat Espot. Tanmateix, dins d'aquests paràmetres s'ha decidit delegar al ministeri d’Ordenament Territorial i la conselleria de Territori les pautes per establir un diàleg fluid i periòdic per "informar-se de les diferents iniciatives i infraestructures que es poden fer".

En l’àmbit cultural, s'han destacat projectes entre els dos territoris ja existents, com la candidatura transnacional per a Patrimoni Mundial de la Unesco que vol explicar l’origen i la formació de l’estat dels Pirineus. Espot i Aragonèstambé han destacat l’interès comú pe fomentar i projectar la cultura i llengua catalanes, mitjançant un nou impuls de la Fundació Ramon Llull que presideix el Principat d’Andorra.

D'altra banda, també s'ha parlat delparc solar del planell de la Tosai els dos mandataris han remarcat la voluntat d'entesa i acord. Encara que la comissió tècnica estarà formada per Espanya i el Principat, Aragonès ha defensat que seria interessant que s'hi pogués sumar l'Institut Cartogràfic de Catalunya "té una gran capacitat tècnica i ens hem ofert perquè Espanya valori la seva incorporació". Per la seva banda, Espot ha dit que, aprofitant la comissió "seria positiu prevenir possibles problemes de futur i clarificar aquells punts on hi pugui haver discordances".

Obertura d'una delegació catalana a Andorra

Un dels altres punts que s'han remarcat ha estat el de la creació i desenvolupament d'una delegació del Govern de Catalunya al Principat per consolidar aliances i els treballs compartits entre els dos territoris. Aragonès ha clarificat que Catalunya compta amb més d'una quarantena d'oficines de promoció econòmica i d'inversions a l'exterior "es fa a través de l'Agència Acció i el Govern d'Andorra té un instrument molt similar. El que es tracta és de posar-la en funcionament i fomentar les inversions econòmiques que pugui haver-hi a Andorra". Espot ha afegit queles empreses andorranes es podran aprofitar de la gestió que fa aquests ens.

El president de la Generalitat de Catalunya finalitzarà l'estada al Principat amb una visita a l'església de Santa Coloma i a l'Espai Columba, prevista per a dos quarts de quatre de la tarda. La jornada ha començat amb una primera trobada entre el cap de Govern i el president de la Generalitat, seguida d’una reunió de treball, encapçalada per ambdós, i que també ha comptat amb la participació de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; del secretari d’Acció Exterior, Gerard Figueras, i de l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros.Aragonès ha destacat amb un missatge a les xarxes socials la trobada de treball avui al Principat que assegura ha servit per recuperar la cooperació institucional i de bon veïnatge.

Xavier Espot també ha publicat unmissatge a les xarxes socials destacant la reunió d'avui que afirma ha mostrat el compromís d'estrènyer la col·laboració entre els dos països que compten amb moltes qüestions que els uneixen.

tracking