iniciativa

L'associació Projecte Vida neix per ajudar les persones amb addiccions

Projecte Vida neix com a associació amb l’objectiu de combatre l’estigma de la malaltia

El projecte vida neix amb la voluntat d'ajudar les persones amb addiccions.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra no disposava pròpiament d’una associació dedicada al tractament de les addiccions. Fins ara. Projecte Vida és el nom de l’associació sense ànim de lucre que ha nascut aquest 2022 amb l’objectiu d’ajudar persones i les seves famílies amb problemes d’addiccions. Una tasca que els seus impulsors tenen la intenció de proporcionar a través del tractament, la rehabilitació i la reinserció sociolaboral. “El principals problemes que tenim a Andorra són amb l’alcohol, el tabac i el cànnabis. Però, sobretot, l’alcohol”, assegurava Eva Tenorio, la presidenta de l’associació, mentre explicava que una addicció tan pot estar relacionada amb una substància o ser de tipus comportamental.

Tenorio fa quatre anys que s’ha rehabilitat d’una addicció a l’alcohol i després d’haver estat en tractament a la Unitat de Conductes Addictives (UCA) va tenir clar que aquesta problemàtica necessitava més atenció i visibilitat. “Em faltava una associació que pogués suplir l’UCA quan aquesta no pot. La meva percepció és que hi ha molt pocs professionals per la quantitat de persones que tenen aquesta malaltia al país”, destacava, i assegurava que a Andorra encara hi ha un estigma molt gran en aquest sentit. Per aquest motiu, –i també amb l’objectiu de generar una xarxa de suport a tota aquesta comunitat– va decidir formar-se i crear aquesta entitat. Ara, els co-fundadors de Projecte Vida –Eva Tenorio, Nora Garcia, Laura Jimnénez i Georgina Romero– busquen un local per a poder acollir les activitats que duran a terme. “Busquem un espai on la gent pugui venir a parlar tranquil·lament, sense ser jutjat i amb tota la discreció del món”, comentava Tenorio. En aquest sentit, l’associació, a part d’organitzar grups d’ajuda mútua tant a famílies com a addictes, té la intenció d’anar un pas més enllà i oferir altres tipus d’activitats com meditació, musicoteràpia, mindfulness, tallers de compromisos i responsabilitats, xerrades de prevenció i sensibilització, horts terapèutics o activitats d’esport a la muntanya. “També ens volem centrar bastant en el col·lectiu de dones maltractades. S’ha demostrat que un alt percentatge d’aquestes dones abusen de l’alcohol i dels antidepressius”, relatava. De fet, Andorra és el segon país del món on les dones que consumeixen alcohol ho fan en més quantiat, segons un estudi publicat recentment per la revista The Lancet. A més, arran de la pandèmia van augmentar el nombre de pacients amb conductes no apropiades amb la substància alcohòlica fins al punt que l’UCA va atendre fins a l’octubre del 2021 un total de 580 casos. “Molts addictes no es posen en tractament per l’estigma. Hem d’entendre que li pot passar a tothom. No hi ha un estereotip de persona alcohòlica. És una malaltia i no passa res”, insistia Tenorio. De fet, l’experiència a altres nacions ha demostrat que aquestes associacions són una eina molt eficaç per augmentar la consciència a tota la societat de la gravetat del problema.

COL·LABORACIÓ AMB L'ASSOCIACIÓ PROYECTO HOMBRE

Projecte Vida actualment es troba en contacte amb l'associació espanyola Proyecto Hombre, amb la qual col·labora proposant activitats. Proyecto Hombre té un recorregut molt extens dins del món de les addiccions que ha pogut ajudar a milers de persones i famílies amb problemes d'addiccions. Concretament, des de l’any 1984 Proyecto Hombre ha acompanyat moltes persones en el tractament, rehabilitació i reinserció sociolaboral amb l’objectiu de recuperar les seves vides. En aquest sentit, aborda les addiccions a través d’un mètode biopsicosocial que busca la maduració i el creixement de la persona. Compta amb 28 centres a Espanya.

tracking