Reobertura de l'oci nocturn amb queixes sobre el test d'antígens

L’obligatorietat de presentar un TRA negatiu si es vol accedir al local sense mascareta frena l’afluència de clients a bars musicals i discoteques

Barra d'una discoteca.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’obligatorietat de presentar una prova negativa per poder entrar als locals sense mascareta frena l’afluència de clients a l’oci nocturn. El sector va reobrir divendres a la nit després de més de dos mesos des del decret de l’últim tancament, amb el cent per cent de capacitat d’aforament i amb el mateix horari que hi havia abans de la pandèmia.

Tot i que celebren poder tornar a apujar la persiana, empresaris i treballadors del sector lamenten que s’exigeixi una prova negativa si es vol accedir als locals sense mascareta. La mesura “no ha agradat gaire als clients”, segons va explicar ahir en declaracions al Diari l’encarregat de la discoteca Kapital d’Andorra la Vella, Dani Maciel. “Hem perdut entre el 75 i el 80% dels clients si ho comparem amb les xifres d’abans de la pandèmia”, va lamentar. Maciel va recordar que el sector del lleure nocturn fa gairebé dos anys que no viu una situació de normalitat i que és “un dels més castigats per la crisi”.

Per no haver de “vigilar constantment” que els clients portessin la mascareta posada i per “evitar multes i problemes amb l’administració”, la discoteca Kapital va optar ahir a la nit per exigir una prova negativa a tothom qui volgués entrar al local. Segons va admetre el responsable de l’establiment, van haver de “dir que no a molta gent que no ho sabia o no venia amb els deures fets”.

Les dues opcions

La reobertura del sector, tancat des de finals de novembre, s’ha pogut fer seguint dues opcions d’accés. El control d'entrada amb certificat Covid encara és d’obligatorietat en tots els casos i ho continuarà sent almenys durant un temps, segons va anunciar aquesta setmana l’executiu en roda de premsa. Les opcions depenen de la decisió de portar o no mascareta a l’interior de l’establiment. Així, aquells locals que decideixin que no sigui obligatòria han de demanar un test d’antígens fet en les darreres 12 hores, a més del passaport sanitari. En canvi, en aquells locals on només es demani el certificat Covid serà obligatori portar la mascareta a l’interior mentre no s’estigui consumint.

Una de les reivindicacions d’empresaris i treballadors del sector en aquest estadi de la pandèmia, marcat per la millora de la situació sanitària, la disminució dels contagis i la reducció de la tensió al sistema sanitari, és que amb el certificat Covid n’hi hagi prou per entrar a discoteques i bars musicals. “Hem invertit en la millora de la qualitat de l’aire i la ventilació a l’interior del local. Si la gent ja té segones i terceres dosis, no ens haurien d’exigir més mesures”, afirma Maciel, una opinió que comparteix l’empresari del sector Carlos do Nascimiento: “Si els clients estan vacunats no hauríem d’estar obligats a exigir-los una prova per entrar.”

Amb la reobertura de l’oci nocturn, el Govern va suspendre aquesta setmana les ajudes al sector. En relació amb aquesta mesura, Maciel va afirmar: “Si això vol dir que no hem de tornar a tancar, em sembla bé que s’acabin les ajudes.” El programa d’ajudes extraordinàries al lloguer i les quotes hipotecàries es va posar en marxa a finals de desembre per minimitzar l’impacte del tancament obligatori per l’augment de contagis.

Normes

1 Test negatiu si no es porta mascareta

Els locals on l’ús de la mascareta no és obligatori han d’exigir als clients que presentin un test d’antígens amb resultat negatiu.

2 Es manté l’ús del certificat Covid

El control d’entrada amb certificat Covid encara és obligatori en tots els casos i ho continuarà sent durant molt de temps.

3 Aforament al 100% i horari prepandèmia

El sector ha reobert amb el cent per cent d’aforament i amb el mateix horari que hi havia abans del començament de la pandèmia.

tracking