rEPORTATGE
Tot per un missatge
El TSJ obliga una empresa a indemnitzar per acomiadament injustificat un empleat que va fer fora per una opinió publicada a un grup de WhatsApp.
24 de febrer del 2018, un treballador va enviar el següent missatge al grup de WhatsApp que utilitzava l’empresa per comunicar qüestions relacionades amb la feina: “Vivir para ver!! Si tiene que atender clientes así, más vale que se valla a trabajar a un súper. Que gorda me està cayendo”. L’autor del missatge –pareu atenció al detall perquè és rellevant per al cas– no feia referència a ningú en concret.
Uns dies després l’empresa va comunicar al treballador que estava acomiadat, en considerar que el missatge constituïa una falta molt greu de respecte i consideració a una persona delegada per l’empresa. Concretament, a la cap de recursos humans. Considerant que l’acomiadament era injustificat i improcedent, el treballador va presentar una demanda laboral contra l’empresa en què li reclamava, entre altres coses, la indemnització prevista per la llei.
La Batllia va desestimar la demanda. L’òrgan judicial va argumentar que la sanció aplicada per l’empresari resultava proporcional a la falta comesa. La sentència titlla “d’intolerables” les expressions proferides pel treballador, atès que s’adreçaven a “un comandament de sexe femení, de forma despectiva i amb vocació de desprestigiar-la”.
Els arguments de la Batllia no van convèncer el treballador, que no va dubtar a recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia.
L’alt tribunal ha donat la raó a l’assalariat. En una sentència emesa divendres, no només afirma que aquest no va cometre cap mena de falta, sinó que també condemna l’empresa a pagar 9.042, 72 euros “en concepte d’indemnització per acomiadament injustificat” més els costos judicials.
Per sustentar la seva decisió, el TSJ argumenta que “si bé en la seva globalitat” el missatge publicat pel treballador a WhatsApp reflecteix “una opinió negativa de la cap, no conté cap injúria o maltractament de paraula concret greu que excedeixi dels límits emparats per la llibertat d’expressió”. La sentència de l’alt tribunal diu, a més, que “la carta d’acomiadament se sustenta exclusivament en aquest fet únic”, “que va ser per error” que el missatge “es va enviar al grup de WhatsApp de la feina” i que, “immediatament després el treballador contextualitzava les seves paraules pel mateix mitjà” amb el missatge següent: “perdonar, però yo creo que este grupo no es adequado, yo creo que si es un fallo, no se le tiene que echar a los compañeros, ya està solucionado y punto”.
La sentència del TSJ conclou que la reacció de la societat acomiadant el treballador és “desproporcionada” i, per tant, “injustificada”. L’alt tribunal també descarta que hi hagi un biaix de gènere en el missatge perquè no pretenia rebaixar la cap per la seva condició de dona.