rEPORTATGE
Traces de Bacon
La documentació d’una exposició es va convertir en una troballa fortuïta en descobrir que Henry Bacon va dibuixar el Principat en visitar-lo l’any 1894
Sovint les millors descobertes sorgeixen en el moment menys esperat. I això, precisament, és el que va passar amb una de les col·leccions que més destaquen de les parets de l’última exposició que està acollint actualment el Museu Carmen Thyssen. La història va començar quan el comissari de la mostra Guillermo Cervera es trobava duent a terme la documentació de Platja d’Étrat, una de les obres del pintor nord-americà Henry Bacon que precisament configuren l’exposició ‘Made in Paris’.
Va ser en el marc d’aquesta recerca -que estava desenvolupant en el fons expositiu del museu Smithsonian de Washington- on Cervera va descobrir unes peces que li van cridar l’atenció. Es tractava, ni més ni menys, d’una vintena d’esquetxos que Bacon va realitzar en una estada que va dur a terme al Principat l’any 1894. “Henry Bacon durant l’últim terç del segle XX es trobava fent classes als Estats Units i allà, el seu professor va veure que tenia un gran potencial i el va animar a viatjar a París” relatava Cervera aquest passat dimarts en el marc de la presentació de l’exposició ‘Made in Paris’. “Bacon va aconseguir una plaça a l’Escola Nacional de Belles Arts i va començar a contagiar-se de París i a treballar amb una tècnica molt precisa i depurada, que combinava amb el seu talent innat” afegia. Precisament en aquesta època de joventut, doncs, va ser quan Bacon va decidir conèixer una mica més França i emprendre un viatge per Europa. “I viatjant, viatjant va aterrar a Andorra” explicava Cervera. Gràcies a aquesta troballa -i a la cessió de drets que ha fet l’Smithsonian- ara una de les parets del Thyssen exhibeix dotze d’aquestes reproduccions originals on es poden apreciar clarament diversos paisatges característics del Principat com Sant Vicenç d’Enclar, els entorns d’Escaldes, o carrers de pedra d’alguna de les viles d’Andorra. Atractius que, en el seu moment, van acaparar l’atenció de l’artista.
Platja d’Étrat
Bacon, durant aquest període, va viatjar també a la Bretanya francesa on va estar en contacte amb nombrosos artistes francesos i va quedar fascinat pels paisatges de Pont-Aven. Va ser en aquest moment, cap al 1880, que va viatjar a la localitat de la Normandia francesa Étrat -on ja hi havien viatjat pintors com Courbet, Boudin o Monet atrets pels seus paisatges costaners- i va pintar Platja d’Étrat, l’obra que s’exhibeix actualment a la mostra del Thyssen. En l’obra, on abunda una tonalitat de colors marrons, s’hi pot apreciar una zona molt concreta de la platja on hi apareixen unes cabines de fusta que servien de vestuari als estiuejants. L’exposició ‘Made in Paris’ es podrà visitar fins al 8 de gener de l’any 2023.