Les trenta receptes més representatives de la gastronomia andorrana
El ministre Torres ha anunciat la posada en marxa d'un distintiu que identifiqui els restaurants tradicionals de cuina andorrana
![](https://imagenes.diariandorra.ad/files/image_large/uploads/2023/12/20/6582d600d7b4f.jpeg)
Presentació del receptari de gastronomia andorrana
El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, ha presentat aquesta tarda la primera edició del Receptari de gastronomia andorrana, un llibre que recull les 30 receptes de cuina més representatives i habituals del patrimoni gastronòmic del país, segons informa l'executiu en un comunicat. Per realitzar aquest àlbum es va realitzar fa uns anys un estudi sociològic–que va comptar amb entrevistes i anàlisi de la literatura existent– i que va permetre configurar un corpus amb més de 400 receptes amb arrels al Principat. D’aquestes, se’n van identificar un centenar que encara estaven en ús i l’últim filtratge s’ha fet de la mà de nombrosos xefs del país, que han fet la tria final.
El llibre es divideix entre entrants, plats principals i postres i dolços. Cada recepta inclou la durada per realitzar-la, l’època de l’any en què podem trobar tots els ingredients, el grau de dificultat i les quantitats per a quatre persones. A més,
també inclou una petita anècdota o consell per cada plat. Alhora es destaca la qualitat dels productes autòctons que poden trobar-se al país.La primera edició del llibre té una tirada de 500 unitats: la meitat estan editades en un format bilingüe català/castellà, i l’altra en francès/anglès.
Identificació dels restaurants tradicionals
El ministre Jordi Torres també ha anunciat la posada en marxa d’un label que aglutini i identifiqui els restaurants tradicionals de cuina andorrana, segons informa l'executiu. En aquest sentit, per poder-ne formar part, els restauradors hauran de certificar que el seu establiment té a la carta un mínim de plats de cuina andorrana, prendre el compromís d’utilitzar per elaborar-los amb un percentatge de productes andorrans, que les tècniques utilitzades no siguin de caràcter experimental ni incloguin ingredients exòtics de fora dels Pirineus, i que ofereixin a la carta de begudes com a mínim un vi i una cervesa del país, entre altres.
El treball per posar en funcionament aquest label, segons ha explicat el titular de la cartera,es farà de la mà de la Unió Hotelera i Autèntics Hotels, així com amb diferents xefs que ajudaran a definir els criteris per aconseguir-lo. El ministre ha apuntat que espera que pugui ser una realitat aquest mateix estiu.