judici al professor del maría moliner processat per abusos sexuals

L'acusació principal contra el mestre s'inhibeix del judici

Els pares que van gravar el vídeo que va despertar les sospites no van seguir amb el procés penal i ahir tampoc van testificar

El col·legi María Moliner.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici pel cas del professor del col·legi espanyol María Moliner acusat d’abusar sexualment d’alumnes menors d’edat va celebrar ahir la segona jornada a porta tancada. Durant la vista oral van declarar els pares d’una alumna que inicialment havien format part de la denúncia contra el mestre, però que després de rebre les pertinents explicacions per part del centre van decidir no seguir l’acció penal. En canvi, la família que va despertar el cas a través d’un vídeo en què se sentia la mare fer preguntes a la seva filla –que responia de manera sospitosa–, i que es va adherir a la denúncia, però no a la querella, no es va presentar a testificar ahir, segons va poder saber el Diari.

Tal com estava previst, també van declarar els pèrits, personal dels serveis socials, una psicòloga i un metge. Segons fonts properes al cas, els pèrits dels serveis socials van “confirmar que per part d’ells no hi va haver signe ni evidència” dels fets pels quals es jutja el professor, ja que en el “testimoniatge dels menors no van escoltar res amb relació al que els pares diuen que va succeir”. Així mateix, van detallar que la psicòloga descarta l’existència d’abús en el cas d’una de les alumnes, mentre que amb relació als altres dos menors “és més ambigua, però no conclou de forma determinant que ella pugui considerar que els fets hagin succeït”.

Les dues parts van decidir mantenir la qualificació inicial dels fets. Així, l’acusació particular formada per la família de tres alumnes continua demanant dos anys de presó ferms i cinc de condicionals pel presumpte delicte major d’abusos sexuals sense consentiment a menors d’edat, recollit a l’article 147.3 del Codi Penal. També reclamen la prohibició del mestre d’entrar en contacte amb els menors i la inhabilitació per exercir de professor durant un període de deu anys. A més, cal recordar que la Fiscalia en tot moment s’ha mantingut en la seva posició de no formular cap acusació, mentre que la defensa demana l’absolució del docent. El Tribunal de Corts va permetre al mestre no assistir a la segona jornada del judici, ja que viu fora del país i la vista queda així pendent de sentència.

Els presumptes fets pels quals es jutja el mestre haurien tingut lloc l’any 2019 al centre de primera ensenyança d’Escaldes-Engordany i, en un principi, van afectar quatre nenes i un nen.

Tot va començar, segons van recordar fonts pròximes al cas, arran d’un vídeo on s’escoltava la mare d’una alumna –que portava quatre dies al centre– fer una sèrie de preguntes a les quals la nena donava unes respostes que van fer saltar les alarmes. Tanmateix, aquestes fonts van opinar al Diari que les respostes “eren induïdes”. Es tracta de la família que va impulsar la denúncia, però que no va seguir amb el procés penal i que ahir no es va presentar al judici. Després d’escoltar el vídeo, les famílies de dues alumnes més van adherir-se a la denúncia i, posteriorment, s’hi van sumar les mares d’un nen i una nena. Ara bé, finalment només tres famílies es van unir al procés penal contra el professor.

El desembre del 2019 va passar més de deu dies empresonat, fins que la Batllia li va concedir la llibertat provisional el 24 de desembre i va abandonar el país. El docent havia superat un concurs de mèrit que obliga a presentar antecedents penals i impartia classes com a professor interí a aules d’infantil i primària a alumnes d’entre tres i vuit anys. De fet, la conselleria d’Educació i la direcció de l’escola van remarcar en el seu moment que havia passat tots els filtres exigits, inclosos els antecedents penals per delictes sexuals. Ara fa dos anys que no pot exercir de docent per tenir un procés penal obert.

CRONOLOGIA

-2019

El vídeo

La mare d’una alumna del centre grava la seva filla fent-li preguntes. Les respostes de la menor fan saltar les alarmes.

-2019

La denúncia

Els pares d’alguns alumnes pensen que els seus fills han pogut ser víctimes d’abusos per part del mestre i posen en marxa una denúncia per presumptes abusos sexuals.

-10/12/2019

Detenció

La policia deté el docent després que alguns pares el denunciessin per haver dut a terme presumptes tocaments i agressions a infants del col·legi. Passa dos dies a les dependències policials fins passar a disposició judicial.

12/12/2019

Ingrés a la presó

El mestre declara a la Batllia per proclamar la seva innocència, tot i que la batlle en decreta l’ingrés al centre penitenciari.

24/12/2019

Queda en llibertat

Els magistrats consideren que no hi ha indicis prou sòlids per mantenir la presó provisional decidida per la batlle instructora.

-11/02/2022

Primera vista oral

Declaren l’acusat, els pares dels tres menors que formulen l’acusació particular i altres testimonis.

-18/02/2019

Segona vista oral

Declaren pèrits, psicòlegs, treballadors socials i alguns testimonis. L’acusació particular demana dos anys de presó ferma i la Fiscalia no formula cap acusació.

tracking