projecte de llei per a la igualtat

Optimisme respecte a la inclusió de la violència obstètrica a la llei

Tant l’ADA com Acció Feminista demanen molta precisió per definir el terme

Una dona embarassada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions en defensa del dret de les dones Associació de Dones d’Andorra (ADA) i Acció Feminista es mostren optimistes per la incorporació del reconeixement de la violència obstètrica a la Llei d’igualtat. Valoren positivament la incorporació del concepte però demanen que se sigui molt curós amb la seva definició al text legislatiu. “És important que la definició de violència obstètrica a la llei sigui molt acurada”, comenta Cristina Royo-Cabezeros, de l’ADA. “És un tipus de violència de gènere en un moment de molta vulnerabilitat per a les dones i, per tant, s'agraeix que s'apliquin normes específiques per protegir-nos”, ha afegit.

Des d’Acció Feminista, que ha treballat en la promulgació de la llei, expliquen que van insistir a incorporar-ho. “Hem de treballar per conscienciar les dones perquè percebin no només les violències més evidents sinó a lluitar contra les menys evidents”, afegeix Escoda. Explica que a l’hora de la veritat “la línia entre una pràctica invasiva, una mala pràctica i la violència obstètrica és molt fina” i que s’ha d’ensenyar a tothom a distingir-ho.

La violència obstètrica quedarà contemplada a la nova llei d’igualtat i tindrà un tractament legal específic més enllà del codi deontològic de la pràctica de la medecina i de les recomanacions generals de l’Organització Mundial de la Salut. Principalment per aquesta raó Cristina Royo-Cabezeros, de l’ADA, celebra la promulgació de la llei: “No és el mateix incorporar les normes de l'OMS sobre el tema, que són molt genèriques, que incorporar expressament les garanties contra la violència obstètrica”, comenta. A més, a Acció Feminista qüestionen les possibilitats que hi ha en el procés d’embaràs i maternitat d’Andorra. La primera violència és que et venen que només hi ha una manera de fer les coses. Aquí a Andorra hi ha molt poques alternatives. “És una qüestió en la qual hem de millorar”, comenta Escoda.

tracking