Tribunal superior
Ratificada la multa a una empresa per posar en risc els repartidors
La justícia ratifica la infracció a la normativa laboral perquè no facilitar roba d’hivern als empleats implica posar-los en risc
La sala administrativa del Tribunal Superior ha ratificat les dues multes que el Govern va imposar a una empresa per incompliments de la Llei de la seguretat i la salut en el treball. Es tracta d’una infracció de caràcter lleu i una de greu que la companyia va portar a la justícia en estar en desacord amb la resolució de l’administració central. Les faltes imputades consisteixen en la mancança de serveis d’higiene al centre de treball (lleu) i a no subministrar equips de protecció per a les baixes temperatures als empleats que feien de repartidors (greu).
La sentència de primera instància va donar parcialment la raó a l’empresa en el cas de la infracció lleu, resolent que s’havia de considerar com de grau mitjà i ser sancionada amb 600 euros. La resolució la van recórrer l’empresa –que no admetia cap infracció a la normativa– i el Govern per defensar que la multa respecte a la falta de serveis per a les necessitats fisiològiques dels treballadors havia d’aplicar-se en el seu grau màxim (que implica fins a 1.000 euros de multa) perquè, entre d’altres motivacions, hi havia una “persistència continuada en la comissió o l’omissió” respecte dels fets objecte d’infracció. El Superior ha ratificat íntegrament la resolució de l’administració, revocant parcialment la sentència de la Batllia.
ELS ARGUMENTS
La societat multada al·legava en el seu recurs que, respecte a la falta de serveis per a la higiene dels empleats, no s’havia produït una situació de risc laboral, ja que l’incompliment no havia tingut cap transcendència envers el treballador que ho havia denunciat, no se n’havia derivat cap malaltia, patologia o lesió, al·legaven. Subsidiàriament, acceptaven que correspondria una sanció de 301 euros, ja que tampoc s’havia acreditat l’afectació a entre 10 i 15 treballadors.
En el cas de la infracció greu, la companyia replicava que tampoc no s’havia produït una situació de risc, ja que el treballador portava equips de protecció pròpia. També subsidiàriament, acceptaven que, en tot cas, s’havia comès una falta lleu perquè el treballador estava protegit.
La segona instància judicial no ha acceptat cap dels arguments dels recurrents. En el cas de la infracció lleu, la sentència conclou que “no hi ha discussió sobre el fet que el lloc de treball no disposava de cap tipus de servei higiènic” i discrepa de l’argument que aquesta mancança no hagi tingut transcendència per a la integritat física o la salut dels treballadors. En aquest sentit, recorda que el concepte de risc laboral s’aplica també a les condicions de treball, que inclouen les característiques dels locals i les seves instal·lacions. Així, afegeix, “resulta indiscutible que l’absència de serveis sanitaris en el centre de treball resulta contrària a l’exigència de les més elementals mesures d’higiene i salubritat”, i que ja contravé el reglament laboral del 1978 “que estableix la necessitat de disposar d’un nombre de serveis proporcional al de treballadors”.
Els magistrats del Superior apunten que els treballadors havien d’acudir a establiments o al domicili a fer les necessitats fisiològiques i “comporta un risc evident per a la salut, encara que aquest no sigui immediat i, per això, mereixi la qualificació de lleu”. I ratifiquen que la multa s’apliqui en el seu grau màxim, pel caràcter permanent del risc, que no s’hauria fet cas als requeriments de la inspecció de treball, i pel nombre de treballadors afectats.
Respecte a la infracció greu, la sentència és contundent: “Resulta evident que l’obligació de subministrar els equips necessaris per desenvolupar els llocs de treball correspon a l’empresa, i l’incompliment d’aquest deure no queda desvirtuat pel fet que els interessats haurien pogut suplir pel seu compte l’omissió d’aquesta”. La sentència conclou que fer treball a l’aire lliure sense la protecció contra baixes temperatures comporta un risc greu per a la salut dels treballadors.
L'HISTÒRIC
-Dues sancions
El Govern va imposar el novembre del 2019 dues sancions a l’empresa: per no tenir unes instal·lacions per a la higiene de la plantilla i per no facilitar roba d’hivern als treballadors.
-Recurs
La Batllia va donar-los parcialment la raó rebaixant la multa respecte a la falta de serveis per a la higiene.
-Segon recurs
El Superior ha ratificat íntegrament la resolució del Govern. Considera que totes dues infraccions suposen un risc per a la salut dels treballadors.