comissió legislativa d'exteriors
La UE rebutja crear un grup d'amistat de tipus informal
S’ha adreçat la petició per integrar-se amb els països de l’EFTA
La comissió legislativa d’exteriors ha fet arribar una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en la qual es formalitza la petició d’ingressar al grup amistat entre la UE i l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA, per les sigles en anglès). La decisió, consensuada amb el ministeri d’Exteriors, respon a la impossibilitat de crear un grup d’amistat propi, quelcom que Brussel·les rebutja perquè només accepta grups d’amistat oficials i no informals, ja que Andorra no és membre de la UE.
És per aquest motiu que des d’Europa es va plantejar a Andorra la incorporació en aquest grup com una manera de mantenir comunicació directa amb els vint-i-set països de la UE dins d’un òrgan oficial i construir sinergies.
L’eurodiputat i president de la delegació del Parlament Europeu per la cooperació nòrdica, Andreas Schwab, va visitar Andorra el juliol de l’any passat i en l’agenda figurava la possible formalització de la cooperació parlamentària entre el Consell General i el Parlament Europeu. Schwab ja va avisar que la UE difícilment dotaria de pressupost a un grup d’amistat informal i que aquestes iniciatives no entren en els plans de Brussel·les. Per això va posar sobre la taula l’alternativa del grup de l’EFTA, on hi ha Noruega, Suïssa, Islàndia i Liechtenstein.
El president de la comissió legislativa d’exteriors, Pere López, va enviar fa dues setmanes la carta dirigida a Metsola, i considera que es tracta d’una bona opció per estar en contacte amb els països de la Unió. Menys expectatives té el president del grup de Demòcrates, Carles Enseñat, que considera que Andorra té poques coincidències amb aquests països, que estan més en l’òrbita d’Alemanya.
A més a més, els nous grups d’amistat no es formalitzen fins que no es dona inici a una nova legislatura europea.