neix una Associació

Les tècniques d'infermeria reclamen millores laborals

El col·lectiu reclama que la feina s’equipari en condicions laborals i de sou base amb els tècnics de farmàcia i els de transport sanitari

D'esquerra a dreta, Carmen Ballester, Carme López i Lourdes Rodríguez, de l'associació TCAIFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’associació de Tècnics de Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) demana que s’equiparin les condicions laborals de les treballadores a les dels tècnics de farmàcia i els tècnics de transport sanitari. Actualment, les TCAI no se les reconeix com a professionals de la salut tot i que se’ls exigeix un grau mitjà de formació per entrar a treballar al sistema de sanitat públic igual que als tècnics de farmàcia i de transport sanitari. Aquesta falta de reconeixement té conseqüències, com rebre un pitjor sou o una falta de reconeixement de la seva feina. Actualment, hi ha 160 persones inscrites a l’associació, que treballen als serveis sanitaris públics i privats.

Per aquesta raó s’ha fundat recentment l’associació TCAI. Com explica Carme López, la seva presidenta, “vam crear l’associació perquè ens hem sentit desemparades, pel poc reconeixement que té la nostra feina, per l’intrusisme laboral que patim i pel desconeixement que hi ha cap a la professió. No hi ha ningú que hagi vetllat pels nostres interessos”. La seva vicepresidenta, Carmen Ballester, afegeix que “hem fundat l’associació per defensar els nostres interessos col·lectivament”, i a més disposen d’una advocada pels temes legals. També es vol oferir formació continuada. Lourdes Rodríguez és vocal i responsable de les xarxes socials.

Les reivindicacions passen per un reconeixement d’estatus professional, salarial, que se les anomeni adequadament i que es coneguin les tasques que porten a terme en el seu dia a dia. L’equiparació professional és el principal reclam que presenten. Actualment, la seva activitat laboral no és considerada una professió. Per formació i tasques assignades demanen estar en el mateix rang professional que els tècnics de transport sanitari i els tècnics de farmàcia. Aquests dos rols dins del sistema sanitari exigeixen una formació de grau mitjà igual que el que forma els Tècnics de Cures Auxiliars d’Infermeria.

A aquesta equiparació de rang professional s’afegeix una reclamació salarial. Que les TCAI siguin considerades professionals significa que el seu sou base augmentaria al voltant de 130 euros mensuals. És una de les reclamacions històriques. Com explica Ballester, vicepresidenta de l’associació, “l’actual rang professional que tenim ens afecta en aspectes de reconeixement professional, però també de sou, ja que guanyem 130 euros mensuals menys del que ens correspondria per categoria laboral”.

Una de les raons per les quals s’ha creat l’associació és per fer pedagogia sobre qui són i que fan. Des del 7 d’abril del 1995 no existeix el concepte “auxiliars d’infermeria”. Des de fa 27 anys la manera correcta d’anomenar aquestes professionals és Tècniques de Cures Auxiliars d’Infermeria. També consideren necessari que es conegui millor la feina que fan. “Som els ulls i les mans de les nostres infermeres, elles no poden estar a tot arreu i som capaces de donar informació que pot salvar vides”, comenta López, que afegeix que dins l’equip d’infermeria són tan importants com les infermeres. “Cadascú té les seves tasques específiques. Tenim moltes tasques per estar a prop del malalt”, explica.

La situació de precarietat i poc reconeixement professional han portat les TCAI a unir-se per fer arribar les seves reclamacions. “Fins no fa gaire cadascú feia la guerra pel seu compte. Quan hem començat a actuar com a col·lectiu s’han començat a escoltar les nostres demandes”, detalla Ballester.

Actualment, l’associació treballa per aconseguir aquests primers objectius. El reconeixement formal, la regularització salarial i que es conegui adequadament quina és la seva feina són les principals línies d’actuació d’una associació que ha nascut per protegir el col·lectiu.

tracking