El 'pass' covid pot eliminar-se en “dues o tres setmanes”

El ministre assenyala que en “dues o tres setmanes” es podria eliminar l’obligatorietat de presentar el passaport sanitari

Joan Martínez Benazet en la roda de premsaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tornada a la normalitat prepandèmia de coronavirus cada cop és més a prop i ahir l’encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet –ho deixarà de ser el 31 de març–, va insinuar el final imminent de l’obligatorietat de presentar el certificat covid per realitzar la majoria d’activitats d’oci al Principat. Ho va indicar durant la compareixença de premsa posterior a la reunió del consell de ministres que des de fa algunes setmanes es du a terme els dilluns per tractar de manera monogràfica les qüestions relacionades amb el coronavirus. “Estem en una excel·lent situació respecte a la pandèmia”, va dir a l’inici de la intervenció, per més tard afegir que “si seguim així no caldrà posar restriccions” i “en un parell o tres de setmanes podrem decidir que no ens caldrà el certificat covid”.

Tot i això, el ministre de Salut va matisar que l’aixecament d’aquesta mesura dependrà de com evolucionin les dades epidemiològiques i que s’anirà valorant cada setmana. “Si l’evolució continua a la baixa com aquestes últimes setmanes no caldrà posar noves restriccions”, va insistir, per afegir que es podria avançar cap a “un ús més voluntari de la mascareta”.

Un alleugeriment de les restriccions del que es responsable la variant òmicron de la covid-19 que dia rere dia va reduint l’afectació a la població. “A la variant òmicron li queda poc camí”, va indicar el titular de la cartera de Salut, qui va afegir que “ha corregut tant que ha cremat el bosc, té poques possibilitats d’infectar i provocar contagis elevats”.

ANDORRA MOUNTAIN MUSIC

La compareixença de Martínez Benazet va coincidir amb la ressaca del primer concert de l’Andorra Mountain Music, que es va caracteritzar per veure bona part del assistents sense l’ús de la mascareta obligatòria. Davant d’això i qüestionat pels periodistes, el ministre de Salut va assegurar que ha comunicat al seu equip que analitzi les imatges que s’han compartit del primer concert de l’Andorra Mountain Music Festival, que es va celebrar dissabte passat a l’Estadi Comunal. “Hem de veure si realment hi ha una responsabilitat d’algú de l’organització perquè si és així nosaltres actuarem”, va dir. Cal recordar que unes 4.000 persones –es van exhaurir totes les entrades que es van posar a la venda– van assistir al primer concert de l’esdeveniment, que va ser el del DJ neerlandès Martin Garrix.

Tot i això, Martínez Benazet no es va mostrar gaire preocupat pels contagis provocats per la variant òmicron, que són d’entre 30 i 60 diaris. “Les desenes d’infeccions diàries s’aniran mantenint en el temps”, va dir, per indicar que “ho faran amb un risc menor per a la població i per saturar el sistema sanitari”. Aquest nombre significatiu d’infeccions “és el que veurem perquè estem molt oberts i hi ha esdeveniments com pot ser el Mountain Music i a les escoles es va sense mascareta”.

Una situació que no amoïna el ministre. “No estem gens preocupats, ni pel festival ni per les escoles. Pel que fa al festival em preocupa que no se segueixin les normes perquè hi ha un criteri de responsabilitat i, per tant, demanarem que sigui així i es compleixin les mesures”, va afegir.

MATEIXES RESTRICCIONS

La reunió del consell de ministres celebrada ahir no va donar pas a nous alleugeriments de les mesures sanitàries i de distància socials adoptades per lluitar contra la pandèmia de coronavirus. Hi va haver una decisió, sí, però cap canvi. Es va decidir prorrogar una setmana més, concretament fins dimecres de la setmana vinent en ser dilluns festiu, les actuals restriccions.

L’executiu, segons s’indica en el decret aprovat ahir, motiva aquesta pròrroga “en el fet que el nombre de casos actius continua baixant considerablement, fet que, vinculat a la disminució de la pressió hospitalària i l’alt percentatge de població immunitzada, fa possible mantenir les mesures sanitàries fins ara vigents en espera de nous indicadors que permetin flexibilitzar-les”.

REUNIÓ ENTRE GOVERN I ENTITATS SOBRE L'INTERNAMENT DE MENORS

El cap de Govern es reunirà aquesta setmana amb les dues entitats que, conjuntament amb la família d’una jove, van presentar la setmana passada una denúncia a la Fiscalia contra els ministeris d’Afers Socials i de Salut per considerar que s’envia amb “massa alegria” menors d’Andorra a un centre especialitzat d’Argentona on, segons creuen, no hi ha el millor ambient per a joves que tenen problemes de conducta. “Estem treballant de manera molt propera amb les entitats i les persones afectades”, va dir el ministre de Salut, que va anunciar que el Govern va aprovar ahir el pla integral de salut mental. Un pla que segons el ministre és molt avançat en comparació amb altres països, “ja que estarem al capdavant i serem un model amb la voluntat de poder tractar les persones amb patologies de salut mental de la millor manera possible”.

tracking