sanitat

La CASS investiga 15 metges per les visites telemàtiques

Font afirma que s’ha constatat que hi ha dades que demostren una desviació molt exagerada respecte a la resta de facultatius

Font a la comissió legislativa de Salut.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La denúncia a la policia contra una doctora per presumpte abús de les visites telemàtiques no ha sorprès la CASS. De fet ja s’ho esperava i des de la parapública són conscients de la mala praxi d’un grup de metges, segons va explicar ahir el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font.

Qui a partir de l’abril es convertirà en ministre de Salut va anunciar que la parapública ha convocat una quinzena de metges –gairebé tots de capçalera– per revisar la desviació que s’ha detectat a les visites no presencials, informació que també es farà arribar al Col·legi de Metges. Font, que es va mostrar prudent perquè aquesta va ser una fórmula d’urgència adoptada en plena pandèmia, sí que va ser molt clar en reconèixer que “és una situació que ens temíem i que havíem abordat a la CASS, perquè el més natural seria anar reduint el sistema telemàtic”.

Font va indicar que es revisaran les dades d’aquests doctors. “Fins i tot n’hi ha un que pràcticament no fa cap visita presencial”, va apuntar com a mostra que és un afer que preocupa perquè es tracta de diners de tots els afiliats: “No paga el pacient i una altra part la CASS, tot surt de la mateixa butxaca, que és la dels cotitzants.” El president de la Seguretat Social va recordar que aquesta opció va néixer en un moment crític de pandèmia quan s’havia d’assegurar la connexió entre metge i pacient, “i per això es va fer sense una regulació exhaustiva, de manera improvisada davant un moment excepcional perquè la gent no podia sortir de casa”. Font va evocar que quan va presentar els comptes al Consell General va avisar que la partida de les visites temàtiques s’havia “disparat” i que calia prendre decisions per fer baixar l’estadística. Després d’aquest avís, el Govern va aprovar un reglament que, segons va opinar el president de la CASS, “no està prou protocol·litzat i els metges no han posat fre a les consultes telemàtiques”.

Font va admetre que molts actes que abans no es cobraven –com pot ser renovar una recepta– ara poden tenir un cost, encara que els metges tenen criteris diferents.

El futur ministre de Salut va considera que actualment s’està en un període de transició amb la pandèmia a la baixa i que és feina del Govern acabar de regular adequadament aquesta despesa mèdica, una tasca que ja té apuntada a la seva agenda: “Me’n cuidaré des d’una òptica de regularitzar-ho del tot perquè ja no estem en el punt calent de la pandèmia”. Font va deixar clar que no es farà “una caça de bruixes” i que l’objectiu principal és evitar els excessos i que es torni a una visita personalitzada. “En la primera onada es va haver d’actuar de formà ràpida per evitar una llunyania entre el metge i el pacient, ara s’ha de tornar a poc a poc a la normalitat.”

La polèmica ha saltat a la llum després de la denúncia d’una dona contra la metgessa referent per suposades visites no presencials inexistents o abusives.

UN 35% DE VISITES TELEMÀTIQUES

Les visites a distància del metge de capçalera van representar el 2021 (amb dades fins al 30 de setembre) un 35% del total de reemborsades per la CASS. La nova modalitat que va irrompre a causa de la pandèmia segueix encara molt present. Durant els nou primers mesos de l’any la CASS havia abonat un total de 181.771 consultes de generalistes, de les quals 117.166 van ser presencials i 64.605 a distància. Les dues tipologies de consultes han crescut respecte del mateix període de l’any 2020, d’acord amb l’increment generalitzat de la despesa sanitària.

tracking