Reportatge

Més bretxa a la privada

Cinc experts van compartir ahir la seva experiència en matèria d’igualtat salarial entre homes i dones

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella va acollir la taula rodona.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu, avui, no és parlar de xifres. Volem posar de manifest en quin punt es troba la bretxa salarial per mirar de trobar solucions”, va avançar la moderadora de l’acte, Clàudia Cornella, abans de donar per iniciada la taula rodona. El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va acollir ahir a la tarda una taula amb motiu del Dia europeu per la igualtat salarial entre homes i dones, en què van participar representants d’empreses i organismes. Lara Vilamala, secretària d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella, director de gestió de persones a Vall Banc, Montse Pitchot, directora general a Talent Senior, María José Carracedo, consellera d’Addecco Andorra, i Saul Larrayad, de la consultoria Talentia, van reflexionar i compartir, a partir de la seva experiència, els principals reptes que s’han d’afrontar des de l’àmbit laboral per arribar a assolir una situació d’igualtat. “Tot passa per la dona però sobretot per les organitzacions i les empreses. Els dirigents han d’ajudar, tant en l’àmbit privat com en el públic, a buscar solucions dins de l’empresa o en l’àmbit polític”, va destacar Clàudia Cornella.

Els ponents van posar de manifest les diferències evidents que hi ha actualment sobre aquesta matèria entre el sector públic –que ja no fa cap tipus de distinció real quant a salari entre homes i dones– i el sector privat, que encara ha de recórrer camí pel que fa a la bretxa. “Estem molt contents de participar a la taula i fer arribar l’opinió sobre què passa a l’administració perquè les empreses privades prenguin més conscienciació i intentin anar cap on anem nosaltres”, va comentar Vilamala.

Durant la taula, en què es va destacar que manquen xifres actuals per saber la bretxa exacta que hi ha a Andorra, es van plantejar diverses preguntes als experts, com ara per què existeix la desigualtat, quins són els obstacles més habituals que dificulten la diferència salarial o quines mesures reals s’haurien d’implementar. En aquest sentit, els diversos ponents van remarcar temes clau com la importància d’una bona praxi dins de les empreses, la corresponsabilitat, la necessitat de visibilitzar models de lideratges femenins, el fet d’eliminar el llenguatge sexista, d’empoderar encara més la dona o de buscar indicadors que ajudin a analitzar la situació per poder revertir-la. “Jo crec que el veritable obstacle està en la voluntat. Durant els últims 10 anys, el 10% de les empreses espanyoles van fer un pla d’igualtat, només, perquè no les sancionessin. Hem de començar a treballar la cultura de la igualtat de manera real”, va criticar Lar­rayad. “La bretxa és fruit d’una cultura i una societat patriarcal. Penso que manca saber liderar des de la diversitat”, va afegir Marc Cornella. Pel que fa a la llei d’igualtat, que es troba pendent d’entrar a tràmit parlamentari, els ponents van coincidir en el fet que és un primer pas necessari per continuar avançant en matèria d’igualtat. “El marc regulatori és necessari com a accelerador. Tot i això, hem de tenir clar que no ho és per començar a treballar”, va ressaltar Larrayad. “La llei donarà eines i oportunitats per establir polítiques d’igualtat”, va afegir Vilamala. Tot i això, alguns es van mostrar crítics i van assegurar que presenta mancances, ja que no equipararà els permisos maternal i paternal o perquè no es podrà aplicar a les empreses que no tinguin, com a mínim, cinquanta treballadors.

tracking