Atac a Ucraïna

Els andorrans atrapats a Kiev han sortit cap a Polònia

Els dos ciutatans van en un vehicle que forma part d'un comboi organitzat per l'ambaixada espanyola a Ucraïna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos dels andorrans atrapats a Kiev han sortit poc abans de les tres de la tarda en direcció a la frontera de Polònia, segons han explicat al Diari. Els ciutadans del Principat viatgen en un vehicle que forma part d'un comboi de set o vuit cotxes i furgonetes organitzat per l'ambaixada d'Espanya a la capital ucraïnesa.

Els andorrans es troben bé i han estat atesos pel personal de la legació diplomàtica espanyola a Kiev que ha estat fent gestions durant tot el matí per posar en marxa el comboi amb les persones que havien de ser evacuades de la capital d'Ucraïna. Els ciutadans del Principat han destacat que el servei que han rebut "ha estat molt ràpid i eficient". El comboi esta va preparat des de la una de la tarda i la sortida s'ha ajornat fins que les autoritats ucraïneses han garantit la seguretat del desplaçament en la ruta que han de fer cap a Polònia.

El Govern ha estat treballant en la repatriació de quatre andorrans que es trobaven a Ucraïna per aconseguir que poguessin sortir del país després de l'atac militar que Rússia ha iniciat poc abans de les sis d'aquest matí. El ministeri d'Afers Exteriors està fent gestions per treure el quatre ciutadans del Principat de territori ucraïnès. Un d'ells és Jordi Escura, preparador físic de la selecció femenina de futbol d'Ucraïna, que ja ha iniciat la ruta cap a Lviv, una ciutat a prop de la frontera de Polònia.

L'inici de l'acció armada de Rússia que se sospitava des de fa dies per l'escalada de tensió a la zona ha generat molta preocupació entre la comunitat ucraïnesa a Andorra, que està integrada per més de dos centenars de persones que provenen de tot el país però majoritàriament són de Kiev. Immigració té registrats 199 ucraïnesos amb permís de residència i treball o de residència passiva i 14 temporers d'hivern. La comunitat d'Ucraïna a les Valls es completa amb un ciutadà amb permís de fronterer i un altre que resideix a Espanya però està aquí en desplaçament per motius de feina.

"Una desgràcia mundial"

El cònsol honorari d'Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, ha destacat aquest matí que l'operació militar que Rússia ha iniciat avui "és una desgràcia mundial" i ha desitjat que Europa i els Estats Units "es decideixen a defensar Ucraïna perquè si no a Putin un dia en el trobarem aquí i si haguessin reaccionat al 2014 quan va començar això ara no estaríem així". Zorzano ha assegurat que no hi ha més opció que "capitulació o fer front a Rússia, no hi ha solució pacífica, el [Putin] no la vol" i ha insistit que el president rus "ha marcat unes línies inviolables i primer serà Ucraïna, després els països bàltics i després Polònia". El cònsol honorari d'Ucraïna ha assenyalat que "és el mateix que va passar amb la Segona Guerra Mundial, ningú va dir res a la invasió de Polònia i aquell [Hitler] es va pensar que ho podia fer".

tracking