sanitat

Les entitats reclamen un centre de salut mental al país

Denuncien que el pla no recull l’escola terapèutica i que Govern no els enviés el text definitiu abans de presentar-lo oficialment

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les associacions reivindiquen la necessitat d’una residència de salut mental al país i el retorn de les 32 persones ingressades en centres de llarga estada fora d’Andorra. Així ho va manifestar al Diari la presidenta l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMA), Rosa Lluís, que es va mostrar ferma en assegurar que “no contemplo en absolut que el centre s’ubiqui a la Seu d’Urgell”. En aquest mateix sentit es va expressar Sandra Cano, la presidenta de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA), qui va denunciar que “la gent d’Andorra que està malalta té dret que se la curi i tracti al seu país. Ja està bé d’exiliar la gent que té malalties a fora”.

Tot i que Lluís valora la iniciativa que Govern ha plasmat al pla integral de salut mental (Pisma) de construir algun tipus de recurs al país, com ara centres de nit o pisos tutelats, no creu que això pugui reemplaçar la residència de salut mental que defensa que Andorra es mereix, i que considera que ha de ser un “edifici nou, en una planta, que sigui modern i formi un espai idíl·lic”.

Una altra de les demandes que el Pisma no recull és la creació d’una escola terapèutica per a joves que fa temps que l’ADJRA reclama. “Continuarem defensant que es deixin de derivar menors fora d’Andorra i que es creï una escola terapèutica”, va assenyalar Cano. Així, va lamentar que el Pisma no prevegi aquest projecte, ja que “quan vam rebre l’esbor­rany vam veure que no sortia i vam tornar a fer la petició”.

Pel que fa a la incorporació dels psicòlegs dins la cartera de serveis de la CASS, que encara no compta amb data prevista, la presidenta de l’AFMMA va apuntar que és una “necessitat urgent des de fa anys”, i va alertar que l’associació tracta amb moltes persones “que han de demanar un préstec per anar al psicòleg”. Per aquest motiu, va demanar “que es posin d’acord i prengui una decisió”.

Totes dues associacions van lamentar que, malgrat la seva participació i compromís en l’elaboració del Pisma, Govern no els va facilitar la versió definitiva abans de presentar-la oficialment i, de fet, Lluís criticava que ahir encara no l’havia rebut.

tracking