Atac a Ucraïna

Jordi Escura viatja cap a la frontera polonesa

L'andorrà ha aconseguit sortir de la capital al migdia en direcció a Lviv per intentant abandonar el territori atacat per Rússia

Lluís Cortés i Jordi Escura en la furgoneta de viatge per sortir de Kiev

Lluís Cortés i Jordi Escura en la furgoneta de viatge per sortir de KievTwitter

Creat:

Actualitzat:

Jordi Escura viatja des de la capital d'Ucraïna fins a la frontera de Polònia per intentar abandonar el país. El preparador físicde la selecció de futbol femenina ucraïnesa des de novembre és un dels quatre andorrans que es trobava a Kiev quan s'ha produït l'ofensiva militar russa. Escura, ha parlat amb el Diari poc després de les 11 del matí des de Kiev, una hora menys allí, a punt d'agafar el cotxe "per sortir el més aviat possible" en direcció a la frontera amb Polònia.

Escura ha publicat a les 16 hores del Principat un tuit explicant que "seguim el camí de sortida. Portarem unes 5h al cotxe i fets uns 20kms. Autopista saturada i gent amb les bosses intentant marxar". I Lluís Cortés relatava poc abans que ja havien aconseguit accedir a l'M-06, la carretera principal cap a Lviv precisant que "el trànsit és molt dens i s'avança molt lentament. Paciència" i adjuntant una imatge d'una dona amb dos infants i les maletes esperant a un banc "preparats per al viatge". Uns minuts abans de les cinc Cortés ha piulat per comentar que començava a fer-se de nit i feien un canvi de xofer en la furgoneta. "Aquest senyor - amb el que surt a una foto- ens deixa en mans del seu company i es torna a Kiev caminant per anar amb els seus e iniciar un nou camí amb ells.Professional o heroi? Thank you Dima, the best", ha destacat l'entrenador català que fa el viatge amb Escura.

Les complicacions que estan trobant a la ruta fan que avancin molt a poc a poc. Cortés ha indicat a les 18:50 d'Ucraïna que en sis hores de viatge "hem recorregut uns 35 quilòmetres allunyant-nos de Kiev. Ens queden uns 500 quilòmetres per arribar a Lviv" i especifica que segueixen trobant "trànsit dens, però sembla que una mica més fluid que abans". Una hora més tard, a les 19:49 hores d'Ucraïna ha relatat que en set hores de viatge no han pogut avançar gaire fins a Lviv "poc a poc i bona lletra", apuntava. Cortés agraïa en una piulada tots els missatges de suport que han rebut des de tot el món "hi ha gent dolenta que decideix solucionar els conflictes utilitzant armes, però també hi ha molta més gent bona que ofereix la seva ajuda en aquests moments".

Seguint amb el relat del viatge, Lluís Cortés ha explicat a les xarxes -adjuntant una fotografia- que tots els carrils de l'autopista en sentit Lviv estan ocupats. Per això indica que a les 21:48 horesd'Ucraïna "el nostre xòfer ha decidit passar a anar contra direcció per guanyar temps". L'entrenador lamenta que milers de persones estan sortint de Kiev "i moltes d'elles deixant-ho tot enrere sense saber a on anar". Escura ha informat poc després que s'han allunyat uns 80 quilòmetres de Kiev en nou hores "ara en direcció contrària que sembla anar “més ràpid” Ja ens queda menys". Però més tard, a les 23:59 hores d'Ucraïna, Lluís Cortés ha fet una piulada actualitzant el seu desplaçament on denotava certa frustració "això continua igual estem a uns 350 quilòmetres de Lviv. És a dir, en quasi 11 hores hem recorregut uns 150 quilòmetres" tot i això, acompanyats per l'himne d'Ucraïna que sona a la ràdio, també enviava un missatge esperançador "res ens convida a sentir por. Incertesa sí, ganes d'arribar també". Tot i les dificultats que estan trobant al llarg del dia durant la ruta, Escura s'ha mostrat optimista i apunta que arribaran a Lviv entres les quatre i les cinc del matí, ja que estan podent avançar a bona velocitat. L'andorrà ha lamentat que amics seus es troben dormint al metro deKiev per por.

Inici del viatge

La crònica del viatge la iniciava Escura passades les dotze del migdia d'Andorra a les xarxes socials per anunciar que ja estava a la furgoneta amb el seu company "buscant la sortida menys colapsada de Kiev" per anar cap a Lviv i "de moment el que veiem des del cotxe és normalitat". Una hora més tard ha estat el seu company de viatge, Lluís Cortés, qui ha fet un tuit anunciant que en el trajecte que estan fent "la situació és caòtica perquè hi ha molt tràfic i avancem molt a poc a poc. Però estem bé i en contacte amb l'ambaixada [espanyola]".

L'andorrà comentava aquest matí que la Federació Ucraïnesa de futbol els ha facilitat un vehicle per anar fins a la ciutat de Lviv, que està a prop de la frontera amb Polònia, i després poder arribar a algun aeroport per agafar un vol i allunyar-se del territori en conflicte. El viatge el fa amb Lluís Cortés, de Balaguer, que és l'entrenador de la selecció de futbol femenina d'Ucraïna, i tenen per davant un desplaçament "d'uns 500 quilòmetres i suposem que trobarem molt trànsit, carreteres aturades de gent que marxa perquè no som els únics que hem pensat en aquesta solució". Tampoc no sabien en aquell moment si el territori que han de passar fins a Lviv està afectat per les bombes russes i si trobaran dificultats en la ruta o zones tancades.

L'andorrà ha indicat que les delegacions diplomàtiques i el personal de les ambaixades s'està dirigint cap a aquesta ciutat i confien que des d'allí es trobi una via per abandonar Ucraïna. Jordi Escura ha rebut la trucada de les autoritats andorranes i els ha informat del pla que té per deixar el país per les gestions de la federació de futbol per a la que treballa i Cortés i ell també han contactat amb l'ambaixada espanyola que els ha comentat que estan recopilant informació per ajudar als residents que es troben a Ucraïna. La previsió és que una vegada es trobin a Lviv es posaran en contacte amb les ambaixades d'Itàlia, França, Portugal o Espanya per sortir del territori atacat per les tropes russes.

"Despertat pels bombardejos"

La vida transcòrrer avui a Kiev aparentment "com un dia normal amb menys gent al carrer però no hi ha res excepcional", segons descriu Jordi Escura, que afegeix que no ni ha senyals de l'operació militar "però si m'han despertat els bombardejos". Un soroll que inicialment no ha vinculat amb l'ofensiva de Rússia fins que ha rebut la trucada de la seva germana que li ha confirmat que l'atac havia començat.

Escura relata que està vivint la situació "amb intranquil·litat perquè saps la situació que és" però evidències de l'agressió militar al centre de Kiev "no hi ha res". I precisa que tampoc no saben que passa als barris de les afores de la capital.

Jordi Escura va tornar anit a Ucraïna des de Turquia on la selecció ucraïnesa havia participat en un torneig i havia d'agafar un vol avui amb destinació a Barcelona perquè ja estava planejada la sortida del país. L'operació russa i el tancament de l'espai aeri han impedit poder posar rumb cap a Andorra com havia previst.

Cua fotografiada per Jordi Escura des del vehicle que els portava cap a la frontera de Polònia

Cua fotografiada per Jordi Escura des del vehicle que els portava cap a la frontera de Polònia

Els carrils de l'autopista ocupats fotografiats per Lluís Cortés en direcció a Polònia

tracking