Guerra a europa

El preu de la llum s'encarirà a la primavera

Moles diu que FEDA no podrà seguir absorbint l’increment de costos del conflicte d’Ucraïna

Obres de FEDA a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El conflicte d’Ucraïna afectarà en el preu de la llum que es consumeix a Andorra? Inevitablement la resposta és que sí, tot i que el director general de FEDA, Albert Moles, puntualitza la resposta. “Amb la situació de guerra que hi ha és pràcticament impossible fer cap previsió, però l’increment de preus en cap cas serà com el d’Espanya”, va matisar. Tot i les dificultats per quantificar la despesa afegida que suposarà en la factura elèctrica, Moles va asseverar que aquest increment no es veurà reflectit fins a la primavera, ja que es vol evitar repercutir l’escalada de preus en el període de l’any en què més consum de calefacció hi ha.

No obstant això, el director de la parapública va defensar la sobirania energètica d’Andorra respecte a la d’altres països i va assegurar que la volatilitat dels mercats internacionals només afectarà, aproximadament, una tercera part de l’energia que consumeix el país. Moles va explicar que la dependència energètica d’Andorra respecte a l’estranger és del 80%, però va matisar que més de la meitat d’aquesta està coberta amb uns contractes que es van signar el 2020 a preu fix i que tenen una durada de deu anys. Per tant, l’altre marge susceptible a patir els increments de preus seria el 40% restant del que es compra a l’estranger. D’altra banda, cal tenir en compte que Andorra és capaç de produir un 20% de l’energia que es consumeix al país a través de la central hidroelèctrica i Ctrasa, principalment.

No obstant això, els plans de la companyia a mitjà termini passen per incrementar la sobirania energètica apostant per la instal·lació d’un camp solar a l’ETR de Grau Roig o el desplegament del parc eòlic del Maià. Amb aquesta estratègia, defensa Moles, FEDA aspira a reduir, almenys, en un 20% l’energia que s’importa des de França o Espa­nya. “No tan sols és un tema de transició energètica, sinó que, com estem veient, també pot esdevenir un element de seguretat nacional”, va indicar. En aquest sentit, Moles va justificar l’increment de tarifes com a única manera de preservar la capacitat d’inversió “i continuar protegint el futur”.

“Si ho comparem amb el febrer de l’any passat, el preu de l’energia s’ha multiplicat per tres. Hi ha un coeficient multiplicador que ens està impactant i ens seguirà impactant durant els propers mesos. I això el client no ho ha notat. I no dic que haguem de recuperar tots aquests diners, sinó que el que ens fa por és perdre la capacitat econòmica de fer els projectes que ens permetran ser més autosuficients en el temps. I si no ho fem ara els problemes de veritat vindran d’aquí a cinc anys”, va reflexionar Moles.

Els efectes econòmics

En un escenari d’incertesa global, el director gerent de la CEA, Iago Andreu, va mostrar-se prudent a l’hora de valorar les possibles repercussions econòmiques que pugui tenir l’ofensiva russa a Ucraïna. “És aventurat respondre, però és possible que hi pugui haver una afectació en la importació de begudes alcohòliques”, va apuntar. De totes maneres, Andreu va diferenciar dos estadis que, d’una manera més o menys directa, poden acabar repercutint en l’economia nacional. En primer lloc, va referir-se a l’augment de preus dels carburants, quelcom que ja s’està notant des de principi d’any però que pot accentuar-se més amb la guerra a Ucraïna.

En segon terme, Andreu va exposar que l’augment generalitzat de preus en l’entorn europeu pot desembocar en una inflació que posi en compromís la recuperació econòmica postpandèmica. “Això, indirectament, implicaria que els clients estrangers als quals exportem tinguessin menys poder adquisitiu”, va subratllar.

tracking