SANCIONS

Govern podrà multar amb un milió d'euros els centres d'investigació

El projecte de llei de recerca en salut i biomedicina té l'objectiu d'alinear-se amb les normatives i preceptes internacionals com el conveni d'Oviedo.

Presentació del projecte de llei.SFGA/CEsteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern podrà multar amb un màxim d'un milió d'euros i fins i tot tancar els centres d'investigació que no compleixin amb les normes que la nova llei de recerca en salut i biomedicina aplicarà un cop aprovada. Aquest projecte de llei determina que Salut pugui suspendre cautelarment qualsevol investigació si considera que no respecta el codi ètic. Es posarà en marxa unComitèd'Ètica que aplicarà segons la gravetat de les violacions del seu reglament un règim sancionador amb una primera franja demoltsde fins a 2.000 euros, una segona de 2.000 a 10.000 i una tercera de 10.000 euros a un milió. En casos extrems el comitè podria arribar a tancar l'empresa si ho considerés escaient. El projecte de llei es vincula al nomenament dels membres d'aquestcomitèque té aprovada la seva creació des de l'agost de 2020.

La llei de recerca en salut i biomedicina segons explica Helena Mas, secretària d'estat de salut "és necessària per donar un marc jurídic al sector de la investigació". En aquestsentit,Cristina Vilanova, Assessora tècnica del ministeri de Salut ha remarcat que amb el nou text "es desenvolupen aspectes que permeten equiparar-se al conveni d'Oviedo i la normativa internacional". En el nou text legislatiu es regularà la recerca amb medicaments i productes sanitaris, amb mostres biològiques com la sang i els teixits, l'anàlisigenèticai les modificacions genòmiques.

En la regulació de mostres biològiques destaca que es contempla la creació de bancs de mostres de teixits, sang i cèl·lules dedicats a la investigació. A la nova llei també es regularà la investigació amb animals. Només es podrà fer uns de l'experimentació animal per a proves de seguretat de fàrmacs i la investigació mèdica en cas que sigui l'únicaalternativa. S'hauran d'utilitzar els mínims animals possibles i garantir que el dany sigui mínim. També estipula que no es podràrecórrer acap d'aquests animals en més d'un experiment.

tracking